lørdag 21. juni 2008

Lørdagsrevyen med Magnus

Lørdagsrevyen på NRK 1 kl. 19:00 i dag hadde et innslag med Magnus Carlsen fra Ukraina.

Se innslaget på NRK Nett-TV.

Bra sjakkspalte i Dagsavisen

Dagsavisen har fine sjakkspalter ved journalist Eirik Nergård og følger selvsagt også Magnus Carlsen tett.

Les Carlsen-dominans i Ukraina.

Dagsavisen-redaksjonen gjorde likevel dagens bukk, da de faktisk ikke leste gjennom hele artikkelen før den ble publisert:

fredag 20. juni 2008

Tromsø-ordfører inviterer Magnus

- Det må være i nærheten av den største idrettsbragd dette landet har opplevd, mener Tromsøs ordfører. Endelig en som har skjønt det!

Tromsøs ordfører Arild Hausberg er så imponert over Magnus Carlsens prestasjon i Ukraina at han inviterer sjakkstjernen til lunsj. Det skriver nordlys.no.

---

Dagens bildenøtt - med premie!

Dagens lille bildenøtt.

Vi forsøker med en liten nøtt. Denne sjakkspilleren er kjent for mange. Her gis ingen hint. Klarer noen å se hvem det er?

1 måneds ICC-medlemskap trekkes ut blant de med riktig svar. Send svar på e-post.

Løsningen kommer mandag.

Magnus ikke nummer 2?

FIDE har nå gitt beskjed om at de ikke rater AeroSvit-turneringen til juli-listen likevel. Det melder ChessVibes.

ChessVibes meldte i går om e-posten fra FIDE der de bekrefter at turneringen rates til juli-listen, på samme måte som Morelia/Linares ble ratet til april-listen. Nå har de gjort total helomvending og det norske sjakkfolket oppfordres herved til å sende klage til office@fide.com OG ratings@fide.com snarest!

Flere Magnus-nyheter

Norsk media interesserer seg mer for Magnus Carlsen. Og mer skal det bli.

Norske aviser ser nå ut til å interessere seg mer for Magnus Carlsen etter seieren i AeroSvit-turneringen. NRK fremhever seg i særlig grad, ved først å opprette en ny sjakkside, deretter ved å sende to reportere til Ukraina for å lage et nyhetsoppslag til magasinet i Lørdagsrevyen kommende lørdag. Det ventes også ytterligere omtale fra NTB i løpet av fredag.

Magnus vil bli verdens beste, skriver de i dagens siste reportasje.
- Her tenkte jeg mer på turneringen enn å gå for førsteplassen i verden, forteller han.
Her er flere oppslag:

Magnus remiserte Karjakin i siste runde

Magnus Carlsen holdt sin erkerival Sergey Karjakin til remis i den avsluttende 11. runden i AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina i dag. Og vant turneringen med ett poeng!

Med svart spilte Magnus for første gang siden 2005 Grünfeld-åpningen. Tross en fordelaktig stilling etter åpningen, var ikke 18-årige Karjakin veldig interessert i å spille videre og tilbudte heller poengdeling i trekk 30.

Dermed gikk Magnus ubeseiret gjennom turneringen og endte på fantastiske 8 av 11 med ratingprestasjon på 2877! Et skikkelig kanonresultat som bør ryste både Anand, Kramnik, Topalov og Morozevich, igjen! FIDE har dessuten bekreftet at Carlsen tar 2. plassen med 2792 på neste offisielle juliliste, bak Anands 2798, men foran Ivanchuks 2791, Morozevich 2788 og Kramnik 2788.

Bak Magnus på resultatlisten, fikk vi fire ukrainere. Vassily Ivanchuk med sin 2. plass hadde en sterk avslutning og endte på 7 poeng, ett bak bak vår mann. Chucky kom seg virkelig etter tapet i 1. runde mot Magnus, og tapte senere ikke et eneste parti. I 11. runde slo han landsmannen og overraskelsen Pavel Eljanov i et pent parti. Ivanchuk har en utrolig framgang på juli-listen med hele 50 ratingpoeng, trolig rekord for en spiller blant topp 25. Ukraineren har en tendens til å virke litt som en jo-jo på ratinglistene, men nå har forhåpentligvis 39-åringen nådd 3. plassen for å bli.

Neste turnering på programmet, er nå Biel Chess Festival med start 20. juli. Magnus vil der bli suverent høyest rangert blant de seks deltakerne. Deretter venter hurtigsjakk i Mainz, Tyskland 1.august, lynsjakk i Moskva 29. august og årets definitive høydepunkt, Grand Slam-finalen i Bilbao i september.

Se omtale hos ChessBase, Chessdom, ChessVibes, TWIC, Sjakkfantomet, Nettavisen og Bergens Schackklub.

Resultater 11. runde:

Svidler, Peter ½ - ½ Van Wely, Loek
Ivanchuk, Vassily 1 - 0 Eljanov, Pavel
Karjakin, Sergey ½ - ½ Carlsen, Magnus
Volokitin, Andrei 1 - 0 Alekseev, Evgeny
Jakovenko, Dmitry ½ - ½ Nisipeanu, Liviu-Dieter
Onischuk, Alexander 0 - 1 Shirov, Alexei

torsdag 19. juni 2008

FIDE bekrefter 2. plass på Magnus

FIDE har nå bekreftet at AeroSvit-turneringen blir medregnet på den kommende juli-listen. Dermed er Magnus Carlsen sikret 2. plassen med 2792 etter dagens remis mot Sergey Karjakin. Se Hans Arild Rundes LiveRating-side.

Det melder ChessVibes.

Mester-Magnus vant AeroSvit

Magnus Carlsen tok i går sin tredje turneringsseier for året da han vant AeroSvit-turneringen en runde før slutt.

av Tarjei J. Svensen

Magnus presset hardt og lenge i partiet mot ukraineren og det 22-år gamle bursdagsbarnet Andrei Volokitin. Men selv i tårnsluttspillet med bonde under, var Magnus aldri i reell tapsfare.

Med Eljanovs remis mot landsmann Karjakin, og Ivanchuks seier over van Wely, er Magnus 1 1/2 poeng foran den ukrainske duoen før siste runde. Ratingprestasjonen på 2895 er så langt karrierebeste for 17-åringen.

Om Magnus unngår tap i dagens siste runde 14:00 mot Sergey Karjakin (2732), er han sikret 2. plassen på den uoffisielle verdensrankingen.

Les rapport fra 10. runde hos Chessdom, ChessBase, Bergens Schackklub, Nettavisen og Sjakkfantomet.

Full oppsummering etter 11. og siste runde.

Resultater runde 10:
Van Wely, Loek 0 - 1 Ivanchuk, Vassily
Eljanov, Pavel ½ - ½ Karjakin, Sergey
Carlsen, Magnus ½ - ½ Volokitin, Andrei
Alekseev, Evgeny ½ - ½ Jakovenko, Dmitry
Nisipeanu, Liviu-Dieter ½ - ½ Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei 1 - 0 Svidler, Peter

Runde 11:
Svidler, Peter
Van Wely, Loek
Ivanchuk, Vassily
Eljanov, Pavel
Karjakin, Sergey
Carlsen, Magnus
Volokitin, Andrei
Alekseev, Evgeny
Jakovenko, Dmitry
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei

onsdag 18. juni 2008

Magnus enda nærmere turneringsseier

Mange remiser i 9. runde av AeroSvit. Men Pavel Eljanov tar innpå. Og Peter Svidler hadde bursdag!

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er enda et skritt nærmere turneringsseier i AeroSvit i Foros, Ukraina etter dagens kjappe 18-trekks remis med svart mot Dmitry Jakovenko. Magnus utlignet greit i engelsk åpning, og hadde ingen problemer med å godta russerens tidlige remistilbud. I følge Henrik Carlsens blogg, er flere av spillerne plaget av matforgiftning, noe som kan forklare rundens mange korte remiser. Hele fire av partiene endte i fredsavtale innen 20 trekk var spilt.

Dårlig underholdning?
Det var flere som naturlig nok var misfornøyd over den korte remisen, og den dårlige underholdningen, men her kan nok ikke Magnus klandres. Remis med svart mot Jakovenko (2711) er ingen skam, spesielt ikke når man er i ferd med å gjøre sin aller beste turnering noensinne og samtidig er litt småforkjølet. Var kanskje Nettavisen litt krass? Med bare to runder igjen å spille, har han nå en ledelse på halvannet poeng ned til overraskelsesmannen Pavel Eljanov. Eljanov har dessuten tøffere motstand igjen, Karjakin og Ivanchuk.

5 poeng bak Anand
Med 7 poeng har Magnus uoffisielt 2793,1, nøyaktig 5 poeng bak Anand. For å kapre 1. plassen er Magnus avhengig av å vinne de to siste partiene. Trolig er det ikke dette som er hovedfokus for Magnus de neste to rundene. Magnus møter nemlig Eljanovs motstander fra 9. runde, Andrei Volokitin. Ukraineren har to strake tap bak seg og vår mann har nok ikke mye å frykte, selv med -4 i innbyrdes score. Vi kommer definitivt til å se en svært revansjesugen Magnus i dette partiet. Vi krysser fingrene for seier med hvit i morgen, og remis med svart mot Karjakin i 11. og siste runde!

Se omtale hos Chessdom, ChessBase, Sjakkfantomet, Nettavisen og Henrik Carlsens omtale fra runde 8 og 9.

Resultater 9. runde:
Karjakin, Sergey ½ - ½ Van Wely, Loek
Volokitin, Andrei 0 - 1 Eljanov, Pavel
Jakovenko, Dmitry ½ - ½ Carlsen, Magnus
Onischuk, Alexander ½ - ½ Alekseev, Evgeny
Nisipeanu, Liviu-Dieter 1 - 0 Shirov, Alexei
Ivanchuk, Vassily ½ - ½ Svidler, Peter

10. runde:
Van Wely, Loek
Ivanchuk, Vassily
Eljanov, Pavel
Karjakin, Sergey
Carlsen, Magnus
Volokitin, Andrei
Alekseev, Evgeny
Jakovenko, Dmitry
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei
Svidler, Peter

tirsdag 17. juni 2008

Følg Jakovenko - Carlsen

Blir Magnus nummer 1 i verden i dag?

Følg 9. runde i AeroSvit-turneringen partiet mellom russeren Dmitry Jakovenko (2711) og Magnus Carlsen (2765) direkte med GM-kommentarer hos ChessDom, ChessGames.com eller med Rybka-analyser på ChessOK.

Med seier i dagens parti vil Magnus tangere Anands 2798,1, men gå foran på antall spilte partier sist periode. Se også Hans Arild Rundes berømte Live Top List-side.

Bilbao med premiesum på over 3 mill

Det er nå endelig bekreftet at det blir Grand Slam-finale i spanske Bilbao 1. - 13. september i år. Det melder Chessdom.

Topalov-manager Silvio Danailov er selve iniativtakeren til ideen der vinnerne av storturneringene Corus Wijk an Zee (Levon Aronian), Morelia/Linares (Viswanathan Anand) og MTel Masters (Vasily Ivanchuk) møtes til dyst i en skikkelig finaleturnering. Dette skal etter planen bli en del av en årlig syklus der andre byer som Seattle i USA og Kina nevnes som mulige spillesteder. Les mer om ideen hos Chessdom.

I tillegg til de nevnte vinnerne, er også toerne Magnus Carlsen og Veselin Topalov fra henholdsvis Corus og MTel invitert. Den sjette og siste plassen skulle i utgangspunktet bestemmes ut i fra en Grand Slam-turnering i Mexico, men denne ble avlyst pga. sviktende økonomi hos arrangøren. Ettersom Teimour Radjabov deltok i alle turneringene, ble aserbadsjaneren foretrukket fremfor Alexander Morozevich.

I Bilbao blir premiesummen på nærmere 3,2 millioner kroner, hvorav rundt 800 000 av disse går til vinneren. Her har Magnus altså gode sjanser til å få råd til å kjøpe ekstra fine julegaver til familien.

Om du savner Vladimir Kramnik blant deltakerne, så har det med at han velger å prioritere forberedelsene til VM-matchen mot Anand.

Se også omtale hos ChessVibes.

mandag 16. juni 2008

Magnus remiserte

Den historiske 1.plassen på verdensrankingen er utsatt på ubestemt tid. I 8. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina i dag, spilte Magnus Carlsen en grei remis med hvit mot GM Alexander Onischuk (2664). Magnus ofret på sedvanlig vis bonde i en Katalansk åpning, men kort tid etter endte det med trekkgjentakelse.

Med 6 ½ poeng har Magnus stadig to poengs ledelse ned til den ukrainske trioen Ivanchuk, Karjakin og Eljanov. Ratingprestasjonen er på høyst akseptable 2957 og den uoffisielle ratingen er på 2794, ikke mer enn fire poeng bak Anand. Seier i morgen over russiske Dmitry Jakovenko (2711) gir Magnus 1. plassen på rankingen.

Det skal ikke mye til for å bli skuffet etter de siste dagers fantomprestasjoner, men det er viktig å holde beina godt plantet på jorda. Det har vært svært mye fokus på 1. plassen på verdensrankingen i det siste, og det er naturlig ettersom det er uhørt at en 17-åring plutselig er i nærheten og i ferd med å kapre den. Men som Henrik Carlsen skriver i sin blogg, haster det overhodet ikke og det er lurt å ikke tenke alt for mye på den plasseringen. Selv om det skulle komme et par tap i de siste rundene, noe som jo KAN skje, er turneringen uansett en fantastisk suksess.

Onischuk er USAs tredje beste sjakkspiller etter Gata Kamsky og Hikaru Nakamura. Magnus møtte eks-ukraineren i siste runde av sjakk-OL i 2004 og tapte der et langt sluttspill. Noen husker kanskje også Biel fra i fjor sommer, der Magnus først slo amerikaneren, før de braket sammen i omspill om 1. plassen. Magnus gikk også der seirende ut av ringen i det som var hans første store turneringsseier.

Hvit: Carlsen
Svart: Onischuk
AeroSvit (8) 2008

Nyheten 11.Le3!? førte etter hvert til et bondeoffer på e2 med aktivitet som kompensasjon. I sluttstillingen kunne Magnus spilt videre og fått tilbake bonden, men det ville da endt med en relativt kjedelig stillingen uten alt for mye å spille på.

25. Td5 Dc4 26.Tc5 Dd3 27. Td5 Dc4 28. Tc5 Dd3 29. Td5 1/2-1/2

Spill gjennom partiet med flere kommentarer hos Chessdom.

Ivanchuk var den eneste blant teten som klarte å vinne i dag. Chucky kom med en skikkelig lekkerbisken mot Shirov og gjorde deretter kort prosess.

Hvit: Shirov
Svart: Ivanchuk
AeroSvit 2008 (8)

32. b4? 32.Tf1 eller 32.Sg1 må spilles. Td3! Et kølleslag under beltestedet. Nå henger det på f3, så tårnet må tas. 33. Sxd3 Dxf3+ 34. Kg1 Lxd3 Shirovs stilling faller fullstendig sammen. 35. Dxe5 De3+ 36. Kh2 Dxe2+ 37.Kh3 Lxe4 0-1


Resultater runde 8:
Van Wely, Loek 1-0
Volokitin, Andrei
Eljanov, Pavel ½ - ½ Jakovenko, Dmitry
Carlsen, Magnus ½ - ½ Onischuk, Alexander
Alekseev, Evgeny 1-0
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Svidler, Peter ½ - ½ Karjakin, Sergey
Shirov, Alexei 0-1
Ivanchuk, Vassily

Runde 9:
Karjakin, Sergey
Van Wely, Loek
Volokitin, Andrei
Eljanov, Pavel
Jakovenko, Dmitry
Carlsen, Magnus
Onischuk, Alexander
Alekseev, Evgeny
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Shirov, Alexei
Ivanchuk, Vassily
Svidler, Peter

Aronian vant Asrian Memorial

Levon Aronian snek seg til slutt foran Peter Leko og vant hurtigsjakkturneringen Asrian Memorial, tidligere Chess Giants, i Yerevan, Armenia i går.

Turneringen fikk en vanskelig og trist start da det ble kjent at den armenske stormesteren Karen Asrian var død helt i begynnelsen av turneringen. Dette førte blant annet til at sidearrangementene ble avlyst, og hurtigsjakkturneringene ble utsatt to dager. Med en litt mer presset spilleplan, kunne likevel turneringen gjenopptas med nytt navn 12. juni.

Spillerne var naturlig nok merket av dødsfallet, noe som også viste seg i et par tilfeller på brettet. Tidlig i turneringen tok spesielt de armenske spillerne mange korte remiser, og remisprosenten på 65 sier nok noe om stemningen som preget mange av spillerne.

Leko hadde et knapt halvpoengs ledelse på Aronian før siste runde. Mens Aronian fikk det svært lett mot Michael Adams og vant i bare 20 trekk, kunne Alexander Morozevich vise sine angrepsferdigheter i et pent parti mot Leko i Najdorf og dermed innkassere tredjeplassen.

Hvit: Leko
Svart: Morozevich
Asrian Memorial (7) 2008

Stillingen er selvsagt håpløst passiv for hvit, og svart har flere muligheter å velge mellom. 22...Sc3+!? Svart kunne avgjort raskere med Rybka-varianten 22...Sxb2! 23.Kxb2 Da2 24.Kb1 Lxa2!! 25.Sxa2 Ta8, men teksttrekket vinner også greit. 23. bxc3 bxc3 24. Db5 Rb8 25. Dxb8+ Dxb8+ 26. Sdb3 Db4 27. Se2 Lxb3! 28. axb3 Ta6 Trusselen Ta1+-Da3+ fulgt av Db2 matt er ugardelig. 0-1

Se også omtale hos ChessBase, ChessVibes og Chessdom.

Mer Magnus-omtale i norske medier

Som skrevet i går, har norske medier nå begynt å få øynene opp for den fantastiske prestasjonen i Ukraina. Her er noen saker fra i dag.
Kom gjerne med flere tips i kommentarfeltet.

Measure Up av Hans Arild Runde hos Chessdom

Hans Arild Runde har fått en særdeles interessant ratingspalte hos Chessdom der han skriver om de nye flytende FIDE-tallene som publiseres på chess.liverating.org

Les Measure Up

søndag 15. juni 2008

Kong Magnus vant og leder med to poeng

Kong Super-Magnus Carlsen vant en knusende seier med svart over europamesteren fra 2005, Liviu-Dieter Nisipeanu (2684) fra Romania i 7. runde av AeroSvit, i Foros, Ukraina. Magnus ofret kvalitet og omsatte a-bonden i gevinst.

Med 6 poeng har Magnus en svimlende og historisk ratingprestasjon på 3021. Dette er ikke mindre enn to poengs mer enn den ukrainske trioen Volokitin, Karjakin og Eljanov på delt 2. - 4. plass.


Verdensener i morgen?
Dermed er Magnus uoffisielt på 2795 på verdensrankingen, fattige rating poeng bak Anand. Seier i morgendagens parti med hvit mot Alexander Onischuk gjør ham til verdensener. 17-åringen trenger 3 poeng på de 4 siste partiene for å beholde posisjonen som ener. FIDEs frist for innsending av turneringer til juli-listen er 16. juni, men det er gode sjanser for at de utvider fristen på bakgrunn av denne turneringen.

Ingen kollaps
Noen husker kanskje en lignende start av Veselin Topalov da han vant FIDE-VM-finalen i Mexico i 2005. Starten var på 6 1/2 av 7, men Topalov avsluttet med sju remiser. Nå er det ingenting som tyder på at Magnus skal avslutte på samme måte. I dag kunne han med god samvittighet valgt fredspipa som svart og heller siktet seg inn på seier med hvit. Men neida! En enorm vilje til å vinne, en skikkelig fighter verden knapt har sett maken til. Det er vanskelig å finne superlativer dekkende nok.

Nedspilling
Dagens parti var bra av Magnus, men det skal bemerkes at Nisipeanus ikke hadde noen særlig suksess med egne åpningsforberedelser. Her er stillingen etter 22.Le2.

22...Dxa4! Svart får to bønder for kvaliteten, inkludert en farlig a-bonde. 23. Lxc4 Lxc4 24. Rf2 e6 25. Be3 Bd5 26. Rfb2 Qe4 27. Qd2 h5 28. Bd4 Bh6 29. Be3 a5 Denne bonden spaserer nesten rett inn. 30. Rb8 Kh7 31. h3 Rxb8 32. Rxb8 Bg7 33. Bd4 Bxd4 34. cxd4 a4 35. Kh2 a3 36. Rb4 a2 37. Ra4 Qb1 0-1 Les også GM Golubevs "An easy win for Carlsen" på den offisielle hjemmesiden.

Resultater runde 7:

Jakovenko, Dmitry 1 - 0 Van Wely, Loek
Onischuk, Alexander 0 - 1 Eljanov, Pavel
Nisipeanu, Liviu-Dieter 0 - 1 Carlsen, Magnus
Alekseev, Evgeny ½ - ½ Shirov, Alexei
Volokitin, Andrei ½ - ½ Svidler, Peter
Karjakin, Sergey ½ - ½ Ivanchuk, Vassily

Resultatliste runde 7:

Runde 8:
Van Wely, Loek
Volokitin, Andrei
Eljanov, Pavel
Jakovenko, Dmitry
Carlsen, Magnus
Onischuk, Alexander
Alekseev, Evgeny
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Svidler, Peter
Karjakin, Sergey
Shirov, Alexei
Ivanchuk, Vassily

Norske medier skriver om MagnusNå har også endelig norske medier fått øynene opp for Magnus sin historiske prestasjon.

Mer Magnus-moro i dag?

14:00 starter 7. runde av AeroSvit i Foros, Ukraina. Magnus Carlsen skal møte Liviu-Dieter Nisipeanu med svart. Partiet kan følges direkte via nedlastbar programvare på den offisielle hjemmesiden, ICC eller hos Chessdom med kommentarer. Se også Nettavisen.

Følg innspurten i Grand Prix!

Det er flere pågående Grand Prix-turneringer i dag. Ved hjelp av det stadig forbedrede programmet TurneringsService, kan resultatene fra turneringene følges fortløpende. Det tilspisser seg i NVGP-sammendraget, så dette er viktige turneringer.
  • OSS juni Hurtig-GP på Majorstua, i Oslo har 50 deltakere fordelt på tre grupper. IM Jon Ludvig Hammer (2501), Atle Grønn (2423) og FM Bjørnar Byklum (2328) er høyest rangert i toppgruppen.
  • Tradisjonsrike RoseCupen spilles 14. - 15. juni og har 18 deltakere i en gruppe. Lars Even Andersen (2195) er høyest rangert. Andersen leder etter tre runder sammen med arrangørklubbens Gudmund Farstad (1803).
  • Det åpne Finnmarksmesterskapet 13. - 15. juni i Alta har 30 deltakere fordelt på to grupper. Pål Røyset (2213) og Gunnar Berg Hanssen (2182) er høyest rangert.