lørdag 28. juni 2008

Overraskelser i Sveins minneturnering

15-årige Even Thingstad og Jørn Snellingen og Erle Andrea Marki Hansen sto for de største enkeltprestasjonene i 1. runde av Sveins Minneturnering fredag kveld.

1. runde kom vel i gang noe på overtid i går kveld. Øystein Brekke holdt et underholdende foredrag om IM Svein Johannessens storhetsperiode, til stor glede for mange fremmøtte. Brekke skriver på en biografi om den norske sjakklegenden, og håper på å ha denne klar til september. FM Erling Kristiansen, Per Ofstad og arrangør IM Bjarke Sahl fortalte også om sitt bekjentskap med Johannessen.

Det var flere små overraskelser. Først og fremst imponerte unge, lovende Even Thingstad (1938) med remis mot GM Leif Øgaard (2386), mens Jørn Snellingen (1866) holdt remis mot den danske FM Martin Mathiessen (2365). 12-årige Erle Andre Marki-Hansen (1346) sto i mot seniorspiller Vidar Taksruds (2064) angrep og holdt remis i et langt parti (se bilde).
Det er også verdt å fremheve den danske 13-åringen Mads Andersen (2020) som kjempet langt og lenge mot andrerangerte GM Aloyzas Kveinys (2577), men som til slutt måtte gi tapt.

Liveoverføringen fungerte prikkfritt, og til 2. runde fra kl. 11:00 kan interesserte følge 1911-spilleren Helsio Paulo Sousa mot GM Kveinys og GM Mark Hebden mot nybakt elitespiller Daniel Jakobsen Kovachev fra OSS.

Resultater og noen partier er tilgjengelige. Se også Bjørn Berg Johansens bilder fra åpningen.

Foto: Bjørn Berg Johansen

Mer sjakk i Dagsavisen

Dagsavisen har i dag en sak om Norges OL-lag i Dresden. NSF-president Jøran Aulin-Jansson håper på en plassering blant topp 10, og drømmer, smått optimistisk, om en medaljeplassering. GM Leif E. Johannessen er litt mer realistisk:
– Vi trenger marginene med oss, men har vi det kan vi nå langt, tror
Johannessen.
Les Vil ha Norge med i medaljekampen.

fredag 27. juni 2008

Direkteoverførte partier fra Sveins Minneturnering

Sveins Minneturneringen er i gang. Følg to direkteoverførte partier fra minneturneringen.

Resultatene oppdateres fortløpende.

Svein Johannessens minneturnering i dag

Svein Johannessens minneturnering starter i dag med 1. runde 18:00. GM Aloyzas Kveinys (2515), GM Mark Hebden (2506) og IM Jon Ludvig Hammer (2457) er høyest rangert blant de 60 påmeldte deltakerne. Jon Ludvig kan med maks klaff ta sitt andre GM-napp.

Om alt går etter planen, blir det 2-3 direkteoverførte partier.

GM tatt for juks

Det tyske juniortalentet GM Falko Bindrich er utestengt for juks på Playchess.com.

Det 17-årige stortalentet GM Falko Bindrich fra Tyskland har fått sin konto slettet fra den tyske sjakkserveren Playchess.com for juks. Bindrich, kjent som "BondJ" på nettstedet, er en av de aller beste lynspillerne på stedet, og har flere ganger slått lynfantomet Hikaru Nakamura.

Nå truer Falkos far Oswaldo Bindrich med å gå til søksmål i et åpent brev til det tyske nettstedet chess-international.de. Bindrich mener Playchess mangler bevis og forlanger en unnskyldning. Den siste tiden har Bindrich naturlig nok begynt å spille på ICC.

Bindrich er ikke den eneste tyske toppspilleren som er tatt for juks på nettstedet. Også Tysklands sterkeste sjakkspiller, GM Arkadij Naiditsch, ble utestengt for noen år under en større onlineturnering på Playchess. Naiditsch innrømmet senere juks.
Foto: ChessBase

torsdag 26. juni 2008

Dortmund Sparkassen Chess Meeting

Superturnering i Tyskland med Kramnik, Ivanchuk og Mamedyarov starter lørdag.

Lørdag 15:00 starter Sparkassen Chess Meeting i Dortmund, Tyskland. Det spilles sju runder med hviledager mandag og torsdag.

Vladimir Kramnik spiller sin første turnering siden den begredelige 7. plassen i Corus-turneringen i januar i år. Big Vlad er likevel knapp favoritt i turneringen han har hatt klippekort på de siste to årene. Totalt åtte seire har det blitt siden 1995.

Hovedkonkurrent blir Vassily Ivanchuk, som bare ser ut til å bli bedre og bedre, tross tap for Magnus Carlsen og "bare" 2. plass i AeroSvit-turneringen nylig. Chucky gjorde uansett en sterk turnering nok en gang, og ser ut til å være i skikkelig "Linares '91"-form. En Live-ratingfremgang på 51 poeng til 2791 er trolig rekord for en spiller blant topp 25.

Hovedutfordrere blir nok først og fremst Shakhriyar Mamedyarov og Peter Leko. Disse er helt klart i stand til å hamle opp med både Ivanchuk og Kramnik, men spørsmålet er om de kanskje er litt for ustabile til å vinne? Vi får dessuten gjensyn med den nederlandske arrangørfavoritten Loek van Wely, den 18-årige Aeroflot-vinner Ian Nepomniachtchi og lokalheltene Jan Gustafsson og Arkadij Naiditsch.

Spesielt spennende for mange blir det å se angrepsmaskinen Nepomniachtchi debutere på dette nivået. "Nepo" var vært en av Magnus Carlsens hovedkonkurrenter i 1990-årgangen, inntil russeren ratingmessig sto stille, mens Magnus skjøt fart. Russeren har en hel del verdens- og europamesterskap i aldersbestemte klasser bak seg, inkludert VM under 12-klassen i 2002 der han snøt Magnus for gullmedaljen og henviste vår mann til sølv.

Se også omtale hos Chessdom og ChessBase.

Magnus til Cap d'Agde

Magnus Carlsen skal delta i en sterk hurtigsjakkturnering i "nakenbyen" Cap d'Agde i Frankrike 25. - oktober - 1. november.

Magnus spilte turneringen i 2006 og røyk der ut for Sergey Karjakin i semifinalen. Teimour Radjabov slo Karjakin i finalen. Magnus er selvsagt høyest rangert i et utrolig spennende felt som inkluderer gamlekara Ivanchuk og Karpov og ungkalvene Radjabov, Ivan Cheparinov, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana, Humpy Koneru og det unge kinesiske jentetalentet Yifan Hou.

Turneringen er en cupturnering med forgrupper og finaler. Totalt 64 deltakere stiller til start.

onsdag 25. juni 2008

Torbjørn R. Hansen ny norsk IM

Enda en ny norsk IM!

I følge Bergens Schackklub har Norges Sjakkforbund fått bekreftet at FIDE har godkjent Torbjørn R. Hansens IM-tittel straks 2400 er passert på neste juli-liste.

29-årige Torbjørn er en av Norges aller beste sjakktrenere, og trente Magnus Carlsen like etter at talentet ble oppdaget. Torbjørn slo gjennom litt sent, da han i 1998 som 20-åring både ble juniornorgesmester og var nær sensasjon under den internasjonale turneringen på Gausdal. SK 1911-spilleren beseiret der GM Ralf Åkesson og var bare et halvt poeng fra sitt første IM-napp. Bak seg holdt han spillere som GM Simen Agdestein og GM Einar Gausel.

Det skulle ta sin tid før eks-Tempo-spilleren tok det neste steget mot toppen. I 2004 gjorde han det med et stort brak. Ikke bare ble det IM-napp, men faktisk også et sensasjonelt GM-napp! Torbjørn gikk ubeseiret gjennom Rilton Cup i Stockholm og sikret seg sitt første GM-napp og ratingprestasjon på hele 2625!

Torbjørn tok sitt siste og avgjørende IM-napp i Spania i januar i år og fulgte opp med imponerende 7 av 9 og ratingprestasjon på 2600 i seriesjakken i år. Det holdt faktisk også til GM-napp nummer 2! Dermed har barnevernspedagogen passert 2400 med 23 poengs margin til neste juli-liste. Nå spørs det om vi får se Torbjørn ta sitt tredje GM-napp i nærmeste framtid.

Foto: Torstein Bae

tirsdag 24. juni 2008

Slik blir Grand Slam Final Chess Masters Bilbao

Det er nå kommet enda flere detaljer om årets store høydepunkt på sjakkfronten, Bilbao 1. - 13. september. Det melder ChessVibes.

Som i MTel Masters i Sofia tidligere i år, skal turneringen spilles i et spesialbygd lydtett glasshus i sentrum av den populære spanske kulturbyen Bilbao. Huset skal plasseres ute, slik at forbipasserende kan følge partiene! Se for deg Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Vassily Ivanchuk, Teimour Radjabov og Levon Aronian i et glasshus midt på Rådhusplassen i Oslo eller Torgalmenningen i Bergen! Snakk om PR!

Offisielt navn på turneringen, blir Grand Slam Final Chess Masters Bilbao.

Premiepotten på hele 800 000 Euro fordeles slik etter dagens Euro-kurs:
  1. plass: 1,2 millioner kr
  2. plass: 560 000 kr
  3. plass: 480 000 kr
  4. plass: 400 000 kr
  5. plass: 320 000 kr
  6. plass: 240 000 kr
Slik promoterer arrangøren seg:


mandag 23. juni 2008

Vanskelig bildenøtt

Levon Aronian!

Tydeligvis var fredagens bildenøtt vanskelig, for det var ikke mange svarene som kom inn. Dette er altså IKKE Atle Grønn, som to av forslagene, ei heller Vladimir Kramnik.

Svaret er faktisk Levon Aronian som 14-åring i 1997! Selv med et par verdensmesterskap i alderbestemte klasser bak seg, var armeneren ingen stor stjerne på den tida. Men 2300 i en alder av 14 år er ikke til å kimse av det heller, og i løpet av sommeren håppet Aronian opp til 2400. Så gikk det bare oppover.

På bildet til venstre viser unge Levon en ung kvinnelig norsk landslagsspiller hvordan brikkene faktisk skal flyttes.

Stig K. Martinsen var den eneste med riktig svar og får 1 måneds ICC-medlemskap.

Bilderapport fra AeroSvit

ChessBase har i dag en lengre bilderapport fra AeroSvit-turneringen. Der er også det kommende intervjuet med New York Times og NRK omtalt.

Simen spiller igjen!

GM Simen Agdestein skal delta i lagturneringen NH Chess Tournament, eller Rising Stars vs Experience, i Amsterdam 20. - 30. august.

Dette er en lagturnering der Simen (2583) sammen med gamle storheter som GM Viktor Korchnoi (2598), GM Artur Jussupow (2572), GM Evgeny Bareev (2677) og GM Ljubomir Ljubojevic (2555) skal kjempe mot en ungt og lovende Rising Stars-lag. Dette laget består av GM Ivan Cheparinov (2695), GM Yue Wang (2689), GM Fabiano Caruana (2620), GM Daniel Stellwagen (2621) og GM Erwin l'Ami (2600). Det spilles to partier mot hver spiller med lang betenkningstid. Hovedpremien for Rising Stars-laget er deltakelse i en av sjakkverdenens mest lukrative turneringer, Melody Amber i Nice.

Magnus Carlsen deltok i Amsterdam for Rising Stars i 2006, og i sterk konkurranse med blant andre Sergey Karjakin, kvalifiserte han seg der til Amber-turneringen i Monaco året etter. I fjor var det Karjakin som kvalifiserte seg og "det unge laget" vant en knapp seier 26,5-23,5.

Simen er ingen kommende stjerne lenger, men til gjengjeld har han masser av experience! Dessuten er de svært gledelig at Simen får invitasjon til en såpass spennende turnering og endelig tar brikkene ned fra hylla og spiller utenlands igjen.

Personlig fryktet jeg for Simens karriere da han i intervjuer like etter skandaleboksingen med komikertulling Henrik Elvestad fortalte om store motivasjonsproblemer. Simens siste turnering var i Gibraltar og han gav der ChessVibes et interessant intervju.Hele intervjuet på 27 minutter finnes hos ChessVibes.

Nå får vi altså se Simen i både Arctic Chess Challenge i Tromsø 2. - 10. august og NH Chess Tournament 20. - 30. august.

søndag 22. juni 2008

IM Atle Grønn

Foto: Tarjei J. SvensenPå Presidential Board-møtet i Athen 31. mai - 1. juni, bekreftet FIDE at Atle Grønn, OSS er tildelt IM-tittelen.

Dermed mister Grønn en annen tittel han har hatt i minst 10 år, Norges sterkeste tittelløse spiller!

Grønn tok sitt siste og avgjørende napp i årets Ishavsserie der han tok 5,5 av 9 for vinnerlaget OSS. GM Berge Østenstad, IM Emil Hermansson og IM Ivar Bern var blant spillerne som fikk smake Grønns pisk.

Grønns to andre napp kom i 2005 i Aeroflot Open i Moskva og under Landsturneringen i Sandnes.