fredag 13. juni 2008

Alekseev viste Magnus respekt

Russeren Evgeny Alekseev viste Magnus Carlsen respekt ved å tilby remis etter bare 18 trekk med bonde over i dagens 5. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina.

Magnus ofret bonde med 14.b4, men hadde i følge den offisielle hjemmesiden oversett 15...Nc5. Etter 18.Db1 a5 tilbydte Alekseev remis, noe Magnus trolig ikke trengte lang betenkningstid på å godta.

Magnus har nå en ratingprestasjon på 2996 og taper bare 0,8 ratingpoeng på dette partiet. Dermed beholder han 2. plassen på verdensrankingen med 2791. Slettes ingen grunn til bekymring.

Dagens partier endte alle remis, men selv om tre av partiene var forholdsvis korte, kunne i hvert fall ikke Shirov og Karjakin beskyldes for å røyke fredspipe. Med springerofferet 12.Sxf7!? fra partiet Topalov-Kramnik fra Corus-turneringen og dameofferet 22.Dxg5! gikk Shirov virkelig all-in. Shirov fant dessverre ikke noe mer enn evig sjakk ved trekkgjentakelse i trekk 36 og partiet endte dermed remis.

Spill gjennom dette og flere partier hos Chessdom.


I morgen lørdag er det hviledag i Ukraina, så 7. runde spilles søndag med start som vanlig 14:00. Da venter rumenske Liviu-Dieter Nisipeanu (2694) med svart. Magnus har to remiser mot Nisipeanu fra før.

Henrik Carlsen har oppdatert bloggen med rapport fra runde 5 og 6.

Resultater runde 6:

Van Wely, Loek ½ - ½ Onischuk, Alexander
Eljanov, Pavel ½ - ½ Nisipeanu, Liviu-Dieter
Carlsen, Magnus ½ - ½ Alekseev, Evgeny
Svidler, Peter ½ - ½ Jakovenko, Dmitry
Ivanchuk, Vassily ½ - ½ Volokitin, Andrei
Shirov, Alexei ½ - ½ Karjakin, Sergey

NTB om Magnus

Det er dessverre begrenset mediedekning her til lands i forbindelse med Magnus sin fantastiske innsats i Ukraina. Men det hjelper tydeligvis å tipse egne søsken som selv er i mediabransjen.

Nå skriver også NTB om Magnus, noe blant annet Aftenposten og NRK Sport har snappet opp. Det kan tidvis bli litt mye klipp-og-lim av enkelte av sakene, noe NRK-saken er et godt eksempel på, men all reklame er uansett god reklame for sjakken når det skrives om.

Forhåpentligvis snapper flere medier opp denne saken, ellers er det fritt fram for oss sjakkentusiaster og sende inn tips til norske medier.

torsdag 12. juni 2008

Ustoppelige Super-Magnus er nummer 2 i verden

I dag vant Super-Magnus Carlsen over Alexei Shirov (2740) i 5. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina. Magnus tok med det sin fjerde seier i turneringen og sin 19. for året. Etter at 2.plassen Sergey Karjakin tapte for Andrei Volokitin med svart, har Magnus nå en ledelse på 1 1/2 poeng ned til disse to.

Seieren betyr at 17-åringen for første gang har inntatt 2. plassen på den uoffisielle verdensrankingen med 2792 mot Anands 2798. Etter årets 47 partier er ratingprestasjonen 2824 med 19 seire, 22 remiser og bare 6 tap, en score på utrolige 63%!

Det er vanskelig å finne en passende beskrivelse for Magnus Carlsens prestasjoner denne uken. Man kan ikke gjøre annet enn å kalle det fantastisk og takke for den flotte underholdningen han gir oss.

Hvit: GM Carlsen
Svart:
GM Shirov
AeroSvit (5) 2008

Magnus har kjempet med nebb og klør hele veien og gikk inn i den samme skarpe varianten som i partiet mot van Wely. Denne gangen gikk han for 8.Tc1 i stedet for 8.Dc2 og er svært sjelden fornøyd med remis så lenge det er vinstsjanser igjen på brettet. Det var ikke sjelden en kunne se ICC-tilskuere rope ut "DEAD DRAW", men for de som virkelig har fulgt med på Magnus sine partier, vet at her er ingenting avgjort. Hvem husker vel ikke Shirov-flausen under Linares i februar? Begge er i tidsnød med kun halvminuttet på hvert trekk. Svart må dekke g3-feltet i løperdiagonalen b8-h2 med f.eks 61...Lb8 i stedet spilte Shirov 61...Lg7?? 62. Kg3! Nå blir svart matt! Ta5 63. Bg6+ Kg5 Og før Magnus rakk å spille 64.h4 eller 64.f4+ gxf3 65.h4 matt, gav Shirov opp 1-0

Nisipeanu, Liviu-Dieter 1 - 0 Van Wely, Loek
Alekseev, Evgeny ½ - ½ Eljanov, Pavel
Carlsen, Magnus 1 - 0 Shirov, Alexei
Onischuk, Alexander 0 - 1 Svidler, Peter
Jakovenko, Dmitry ½ - ½ Ivanchuk, Vassily
Volokitin, Andrei 1 - 0 Karjakin, Sergey

I 6. runde i morgen 14:00 venter GM Evgeny Alekseev (2711) med hvit. Magnus har to remiser mot russeren i langsjakkpartier, men tapte også ett hurtigsjakkparti i Lausanne Young Masters i 2004 i tillegg til å spille tre remiser.


Som vanlig er det topp dekning mange steder på nettet. Se rapport hos ChessBase, GM-analyser på ChessDom, ChessVibes, Susan Polgars blogg, Sjakkfantomet, Bergens Schackklub, Tromsø Sjakklubb, Nettavisen og Schacksnack.

Asrian Chess Giants

Det armenske sjakkforbundet har nylig bestemt at den pågående hurtigsjakkturneringen Chess Giants bytter navn til Asrian Chess Giants til minne om stormesteren Karen Asrian som døde 9. juni.

Sjokkmeldingen om Asrians plutselige død har nok rammet Armenia hardt. Sideturneringene ble avlyst, mens hovedturneringen ble utsatt et par dager. Nå er den altså i gang igjen og deltakerne spiller nå for å hedre den sterke stormesteren.

Selve sjakkturneringen har naturlig nok kommet litt i skyggen av Asrians død, men det er nå spilt to runder mens den tredje spilles i dag.

Alexander Morozevich og Peter Leko er de eneste som har vunnet partier, over henholdsvis Boris Gelfand og Bu Xiangzhi. Resten er forholdsvis korte remiser.

Magnus vant igjen - ustoppelig?

Super-Magnus Carlsen virker ustoppelig etter fire runder av AeroSvit i Foros, Ukraina. Denne gangen var det ukrainske Pavel Eljanov som måtte ned i et langt og spennende sluttspill.

Med 3,5/4 har Magnus en fantastisk ratignprestasjon på 3050, og ligger halvpoenget foran sin argeste konkurrent Sergey Karjakin (2732) fra vertslandet som har 3 poeng.

Karjakin slo i denne runden Dmitry Jakovenko (2711) med hvit med en pen avslutning.

Hans Arild Rundes liveratingside har nå Magnus på en 4. plass med 2787,5, tiendeler bak Morozevich og Kramnik på henholdsvis 2787,9 og 2788.

Det er umulig å ikke la seg imponere av Magnus sine vanvittige prestasjoner de siste dagene, men samtidig viktig å ikke ta helt av. Bare fire partier er spilt, hvilket betyr at sju runder er igjen. Her kan mye skje. Samtidig er det svært vanskelig å finne svakhetstegn i Magnus sitt spill så langt, det virker tvert i mot som han blir bedre og bedre for hvert eneste parti.

Resultater runde 4:
Van Wely, Loek 1 - 0 Alekseev, Evgeny
Eljanov, Pavel 0 - 1 Carlsen, Magnus
Svidler, Peter ½ - ½ Nisipeanu, Liviu-Dieter
Ivanchuk, Vassily ½ - ½ Onischuk, Alexander
Karjakin, Sergey 1 - 0 Jakovenko, Dmitry
Shirov, Alexei ½ - ½ Volokitin, Andrei

I 5. runde venter Alexei Shirov (2740) som står med 2 1/2 poeng. Eks-latvieren, nå Spania, åpnet med 2/2, men med tap for Eljanov og en kjapp 19-trekksremis mot Volokitin har Shirov lagt seg på 3.plassen. Magnus har positiv score mot Shirov og mange husker sikkert hans første 2700-seier i Smartfish Chess Masters i Drammen over nyttår i 2005.

Runde 5:
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Van Wely, Loek
Alekseev, Evgeny
Eljanov, Pavel
Carlsen, Magnus
Shirov, Alexei
Onischuk, Alexander
Svidler, Peter
Jakovenko, Dmitry
Ivanchuk, Vassily
Volokitin, Andrei
Karjakin, Sergey

Følg spesielt Sjakkfantomets blogg, Chessdom.com, ChessBase, Henrik Carlsens blogg, Nettavisen, Bergens Schackklub og Tromsø Sjakklubb. Se også flere bilder hos tyske ChessBase og analyser av partiet fra GM Golubev og Brodsky på den offisielle hjemmesiden.

onsdag 11. juni 2008

AeroSvit runde 4: Eljanov - Magnus fra 14:00

Magnus Carlsen er i ledelsen etter tre runder av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina. I dagens 4. runde venter det 25-årige hjemmehåpet Pavel Eljanov (2687) med svart.

Magnus og Eljanov har kun møttes en gang før, i Corus-turneringen i januar i år, da Magnus vant med hvit.

Kan Magnus vinne igjen og øke ledelsen til resten av feltet?

Full dekning hos diverse nettsteder.

Van Wely, Loek Alekseev, Evgeny
Eljanov, Pavel Carlsen, Magnus
Svidler, Peter Nisipeanu, Liviu-Dieter
Ivanchuk, Vassily Onischuk, Alexander
Karjakin, Sergey Jakovenko, Dmitry
Shirov, Alexei Volokitin, Andrei

Følg Magnus på storskjerm i Bogstadveien 30 fra 17:00

Fra 17:00 i dag kan du følge Magnus Carlsens parti på storskjerm mot Pavel Eljanov i Oslo Schackselskaps lokaler i Bogstadveien 30 på Majorstua i Oslo.

GM Leif Erlend Johannessen og GM Leif Øgaard kommenterer direkte.

tirsdag 10. juni 2008

AeroSvit-dekning verden rundt

Det er massevis av nettsider verden rundt som dekker AeroSvit-turneringen. Du finner også oppdaterte lenker til ChessDom, ChessVibes og ChessBases siste oppdateringer i RSS-leseren i høyre marg. Her er de beste tipsene om du vil oppdateres på siste nytt!
 • AeroSvits offisielle hjemmeside har resultater og rundeoppsett med bilder fra turneringen. Der kan du også laste ned programvare for å følge turneringen direkte. IKKE Vista-kompatibel.
 • ChessDom.com har live-kommentarer fra Magnus sine partier og oppdaterer med gjennomspillbare partier.
 • ChessBase har bilder og rapporter etter hver runde. Se også rapport fra tyske ChessBase, som har en litt mer fullstendig bilderapport.
 • Nederlandske ChessVibes har spesialisert seg på sjakkvideorapporter, men nøyer seg med flotte partikommentarer og rapporter her.
 • Internet Chess Club (ICC) har svært interessante "Game Of The Day" GM-analyser med GM Joel Benjamin og GM Larry Christiansen etter hver runde. Carlsen-Ivanchuk, van Wely - Carlsen er ikke overraskende valgt to av rundene. Kun for medlemmer.
 • ChessOk.com har direkteoverføring av alle partiene så slipper man å laste ned den tullete programvaren arrangøren i Foros bruker.
 • Henrik Carlsens glimrende blogg gir innsiderapporter fra Carlsen-leiren i Foros.
 • Bergens Schacklubbs IM Eirik Gullaksen er selvsagt svært trofast med oppdateringer på gårsdagens Magnus-nyheter.
 • Sven Wisløff "Sjakkfantomet" Nilssens blogg med innsiktsfulle analyser av AeroSvit-partiene.
 • The Week in Chess oppdaterer med partier, resultater og resultatlister umiddelbart etter siste parti er ferdig.
 • Nettavisen ved Ole Valaker og GM Leif Erlend Johannessen har daglige oppdateringer
 • Nettavisens nye Origo-forum har etter hvert blitt svært populært med over 200 innlegg hver dag.
 • ChessGames.com kan du diskutere turneringen sammen med sjakkentusiaster verden rundt.
 • Våre svenske venner i Schacksnack øst følger også Magnus i stor beundring.
 • Hans Arild Rundes glimrende LiveRating-side er alltid spennende å følge så lenge Magnus klatrer oppover lista!
Her er det sikkert noen som er glemt, men finnes det andre sider, er det bare å komme med forslag i kommentar-feltet!

Super-Magnus slo van Wely og leder AeroSvit

AeroSvit 2008GM Super-Magnus Carlsen (2765) fikk endelig byttet ut den slitne NTG-skjorta med dressjakke i dag, og slo nederlandske GM Loek van Wely (2676) i dagens 3. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina.

17-åringen er med 2 1/2 poeng og ratingprestasjon 2994(!) i udelt ledelse, ettersom forrige rundes leder Alexei Shirov overraskende gikk på en smell mot Ukrainas Pavel Eljanov. Shirov, Eljanov og Sergey Karjakin følger tett på med 2 poeng.

Magnus når stadig nye høyder på liveratingsiden, og er nå på 4. plass med 2783,6, under 4 poeng bak Morozevich og Kramnik på 2. og 3. plass. Dette stopper ikke akkurat diskusjonene om når Magnus topper denne listen første gang.

I 4. runde i morgen onsdag, venter nettopp Pavel Eljanov med svart. Magnus har slått ukraineren en gang med hvit, i Corus-turneringen tidligere i år.

Carlsen - van Wely var en relativt rolig semi-slaviskvariant der Magnus ikke gikk inn i den skarpe Moskva-varianten med 6.Lh4, men valgte det relativt rolige 6.Lxf6. Etter en serie med avbytter, fikk Magnus angrep og iniativ på 7-raden. Dette var likevel remispreget, og selv med svarts svake løper, var stillingen remispreget.

Van Welys avgjørende feil kom med 38...g4? Dette fører til en stygg svekkelse. Chessdom.com angir 38... gxf4 39.exf4 exf4 40. gxf4 Be6 41. f5 Bf7 som grei remis) 39. f5! Ld7 40. f6 Kd8 41. Kd3 a4 42. Lg6 Le6 43. Kc3 Kd7 44. Le4 Lf7 45. Lf5+ Nå faller g-bonden, og resten er enkelt. Ke8 45...Le6? 46.f7! 46. Lxg4 Ld5 47. Lh5+ Kd7 48. Lg6 e4 49.g4 Ke6 50. f7 Ke7 51. h4 Kf8 52. Kd4 Ke7 53. h5 Lxf7 54. Lxe4 Le8 55. Lf5 Kf6 56. e4 Kg5 57. Lc8 Kf4 58. e5 b4 59. axb4 a3 60. Kc3 Kxe5 61. Kb3 1-0

Carlsen, Magnus 1-0
Van Wely, Loek
Eljanov, Pavel 1-0
Shirov, Alexei
Alekseev, Evgeny 1-0
Svidler, Peter
Nisipeanu, Liviu-Dieter 1/2
Ivanchuk, Vassily
Onischuk, Alexander 1/2
Karjakin, Sergey
Jakovenko, Dmitry 1-0
Volokitin, Andrei

Resultatliste runde 3:


'

IM Pein: - Carlsen bags a lion

IM Malcolm Pein kommenterer partiet mellom Magnus og Ivanchuk i sin spalte i engelske The Daily Telegraph.

Pein skriver:
Carlsen is playing more chess than anyone else and is gaining rating points at nearly every event he plays.

AeroSvit runde 3: Magnus - van Wely fra 14:00

Magnus Carlsen kan innta teten med seier med hvit over nederlenderen Loek van Wely (2676) i dagens 3. runde i AeroSvit.

Magnus har møtt KingLoek hele 11 ganger i hurtig- og langsjakk. Med en statistikk på +5 =4 -2, er det ingen tvil om at Magnus er storfavoritt også denne gangen. Men nederlenderen er på sitt beste en fantastisk angrepsmaskin kapabel til å slå storheter som Kramnik, så her skal ingen undervurderes.

3. runde starter som vanlig 14:00, og Magnus - van Wely kan følges direkte på ChessDom og ChessOk.

Shirov med full pott i AeroSvit

Ringreven Alexei Shirov (2740) er eneste spiller med full pott etter to runder i AeroSvit-turneringen. I går slo han den unge russeren Dmitry Jakovenko (2711) med en finfin drepende avslutning.

Det ble mange avgjorte partier i går, og i tillegg til Shirov, vant også Karjakin, Volokitin og Ivanchuk. Den unge trioen Carlsen, Karjakin og Volokitin etterfølger dermed Shirov på delt 2. plass med 1,5 poeng.

Les mer om dette hos Sjakkfantomet og ChessBase.

Van Wely, Loek ½ - ½ Eljanov, Pavel
Svidler, Peter ½ - ½ Carlsen, Magnus
Ivanchuk, Vassily 1 - 0 Alekseev, Evgeny
Karjakin, Sergey 1 - 0 Nisipeanu, Liviu-Dieter
Volokitin, Andrei 1 - 0 Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei 1 - 0 Jakovenko, Dmitry

mandag 9. juni 2008

GM Karen Asrian 1980-2008

Den unge armenske stormesteren Karen Asrian (2630) er død, bare 28 år gammel. Det er få detaljer rundt dødsfallet, men det dreier seg trolig om en bilulykke i følge det armenske nyhetsbyrået A1+.

Asrian spilte sist i det franske lagmesterskapet og tok 1,5/3. I april deltok han i det sterke russiske lagmesterskapet med respektable 4/9, inkludert remiser mot Mamedyarov og Karjakin.

Sammen med GM-kollegene Aronian, Petrosian, Sargissian og juniorverdensmester Andriasian var han en av flere unge lovende spillere som skulle ta over etter veteranene Lputian, Vaganian, Anastasian og Minasian i den forrige generasjonen. Dette er en svært trist melding og et stort tap, ikke bare for armensk sjakk men for alle verdens sjakkentusiaster.

Armeneren er nummer 92 på verdensrankingen og Armenias fjerde høyeste rangerte spiller. I januar 2006 var han oppe som nummer 61 med en FIDE-rating på 2646. Asrian ble olympisk mester med Armenia i 2006, er armensk mester tre ganger, både i år og i fjor og har dessuten flere internasjonale titler i aldersbestemte klasser bak seg.

Se også TWIC, A1plus.am, armenske sjakkforbundet og hjemmesiden for ChessGiants i Yerevan.

OSS' egen Yerazik Khachatourian kjenner flere av de armenske toppspillerne, her sammen med et par av de på et bilde fra 2001, Karen Asrian helt til venstre i bildet.
Fra venstre: GM Karen Asrian, GM Rafael Vaganian, OSS-spilleren Yerazik Khachatourian og GM Ashot Anastasian

Svidler - Magnus remis etter 22 trekk

Partiet mellom Peter Svidler (2746) og Magnus Carlsen (2765) i dagens 2. runde i AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina endte i en relativt udramatisk remis etter bare 22 trekk.

Svidler spilte en kjent variant i dronningindisk som Magnus har møtt to ganger før, en gang mot Gelfand, den andre mot Aronian, begge endte med poengdeling. Svidler ofrer der bonde for initiativet og press, men Magnus gav bonden raskt tilbake med likt spill. Den sympatiske russeren oppnådde svært lite ut av åpningen, så remisen etter 22 trekk er helt ok.


Hvit: Svidler
Svart: Carlsen
Aerosvit 2008 (2)

Slik var stillingen etter Svidlers 22.b3 1/2-1/2


Van Wely, Loek 1/2
Eljanov, Pavel
Svidler, Peter 1/2
Carlsen, Magnus
Ivanchuk, Vassily 1-0
Alekseev, Evgeny
Karjakin, Sergey 1-0
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Volokitin, Andrei 1-0
Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei 1-0
Jakovenko, Dmitry

Følg Svidler-Magnus nå!

Magnus Carlsen er nå i gang med 2. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina og får en svært tøff oppgave å følge opp gårsdagens bragd.

Motstander i dag er Peter Svidler med svart, en spiller Magnus aldri tidligere har slått på ni hurtig- og langsjakkpartier. Til gjengjeld har de fem siste oppgjørene endt remis, og siste tap kom i Corus-turneringen i 2007, en turnering da Magnus slettes ikke var i godt slag.

Følg partiet fra klokken 14:00 ved hjelp av programvaren på hjemmesiden, på ICC, eller med GM-kommentarer på Chessdom.

Dagens 2. runde:
Van Wely, Loek
Eljanov, Pavel
Svidler, Peter
Carlsen, Magnus
Ivanchuk, Vassily
Alekseev, Evgeny
Karjakin, Sergey
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Volokitin, Andrei
Onischuk, Alexander
Shirov, Alexei
Jakovenko, Dmitry

søndag 8. juni 2008

Agdestein: - Fantastisk at Magnus har så godt tak på Ivanchuk

NTG-lærer Simen Agdestein følger selvsagt Aerosvit-turneringen og sin egen læregutt Magnus Carlsen fra stua. I en kommentar til Sjakknytt, er Simen fortsatt like imponert over 17-åringen:
- Har Ivanchuk et Magnus-kompleks, Simen?
- Ja, det ser sånn ut. Tror Ivanchuk er typen som kan pådra seg sånne komplekser og fantastisk for Magnus at han så godt tak på en så sterk spiller.
-
Kan det være noe psykologisk bak? Ivanchuk kommer altså rett fra to turneringer med kjemperesultat, uten å tape i langsjakkpartier, men nå går han altså rett ned for Magnus?
- Ja, absolutt. Ivanchuk er full av psykiske luner - på godt og ondt. Han kan jo også spille fantastisk, selvfølgelig. Men mot Magnus går det galt gang på gang.

Super-Magnus slo Ivanchuk igjen

Super-Magnus Carlsen (2765) fikk en kanonstart i dagens 1. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina da han for femte gang i et langparti slo hjemmehåp og formspiller Vassily Ivanchuk (2740). Ingen skal ta fra Magnus æren for denne fantastiske seieren, men det virker definitivt som om Ivanchuk har skaffet seg et aldri så lite Magnus-kompleks.

Ivanchuk gav kvalitet for bonde og angrep og det så ganske lovende ut da Ivanchuk fikk to bønder for kvaliteten med et spennende angrep. Magnus forsvarte seg imidlertidig uten problemer og etter 31.Sd5! virket det som om Magnus fikk fordel. Etter 32...Lf4 og 35...d5?! ble Ivanchuk tvunget til en serie med avbytter og dermed var det ikke lenger noe igjen av det en gang lovende angrepet. Etter 46 trekk var partiet over og 17-åringen kunne strekke hendene i været nok en gang.

Det ble mange remiser i dagens åpningsrunde, men Shirov slo van Wely med svart. Shirov og Magnus er dermed alene i tet før morgendagens 2. runde. Der venter Peter Svidler (2746).

Spill gjennom alle dagens partier med kommentarer hos ChessDom, les omtale hos ChessBase, Sjakkfantomet og Nettavisen. Se også Henrik Carlsens blogg om ankomsten til Ukraina. Følg også Hans Arild Rundes svært berømte liveratingside hvor Magnus nå er på 4. plass med 2780.

Kvinnekontrovers i USA

I USA ble nylig det amerikanske mesterskapet ferdigspilt. Uten toppene Gata Kamsky (2726) og Hikaru Nakamura (2686), dro GM Yuri Shulman (2606) i land seieren med 7/9 i den åpne herreklassen, mens IM Anna Zatonskih (2458) vant dameklassen.

Finalen i dameklassen mellom Zatonskih og Gausdal-kjenningen IM Irina Krush (2479) endte i et forrykende spennende omspill der begge endte på 7½/9. Etter at to hurtigsjakkpartier (15 3) og to lynsjakkpartier (5 2) endte 2-2 var det duket for det avgjørende armageddon-partiet der Krush hadde hvit og 6 minutter og Zatonskih svart med 4½ pluss remisfordelen:Forståelig reaksjon av Krush i etterkant selvsagt, det er ingen hyggelig måte å avgjøre et nasjonalt mesterskap på. spille lynsjakk om tittelen på et nasjonalt mesterskap og samtidig vite at man var ett eneste sekund unna tittelen.

Litt mindre forståelig er det åpne brevet noen dager i etterkant der Krush vil ha omkamp siden hun mener Zatonskih flyttet før hun hadde trykt på klokken og dermed hadde brutt reglementet. Videobeviset viser likevel at eks-ukraineren ikke gjør noe som strider mot reglene, selv om det går veldig raskt for seg og litt uregelmessigheter må man nesten regne med i et slikt parti.

Debatten nå går likevel på om det er tillatt å begynne å flytte en brikke før motstanderen har gjort sitt trekk og trykket på klokken. FIDEs regler sier bare at man kan kreve å få trykke på klokken, men ingenting om motstanderen må vente med å flytte til trekket er utført.

Se også ChessLife Online og ChessVibes for mer om saken.

Magnus - Ivanchuk i dag fra 13:30

Magnus Carlsen fikk tøffest mulig motstanden i 1. runde av AeroSvit. Der venter nemlig ingen ringere enn Vassily Ivanchuk, men 17-åringen får fordelen av hvit. Spesielt at disse to møtes allerede i 1. runde, ettersom de er regnet som de to største favorittene i turneringen.

Magnus har to seire mot Ivanchuk med hvit fra før, begge fra 2007. Det første fra Morelia/Linares, det andre fra hurtigsjakken i Amber-turneringen.


Her er dagens 1. runde:

Van Wely - Shirov
Eljanov - Svidler
Carlsen - Ivanchuk
Alekseev - Karjakin
Nisipeanu - Volokitin
Onischuk - Jakovenko

Oppdatering: ChessDom.com bekrefter at 1. runde starter 13:30, altså en halv time tidligere enn antatt.

ICC har direkte overføring av dagens partier fra 14:00 med kommentarer på Chess FM fra GM-ene Joel Benjamin, Larry Christiansen og Ronen Har-Zvi. Chessdom.com viser også Magnus-Ivanchuk-partiet med kommentarer fortløpende.

Se også omtale hos Nettavisen, ChessVibes, ChessGames.com og Bergens Schackklub.