lørdag 5. juli 2008

Sjakknytts Norgesmestertips

Sjakknytts tips til Norgesmestre:

Like etter at 1. runde av Landsturneringen i Tønsberg er sparket i gang, har Sjakknytt følgende tips til Norgesmestre 2008, helt fri for sensasjoner eller overraskelser:

Elite: GM Kjetil A. Lie
Senior: Ragnar Hoen
Junior A: Espen Forså
Kadett A: Odd Martin Guttulsrud
Lilleputt: Tor Botheim
Miniputt: Aryan Tari

Resultatlistene
oppdateres fortløpende. Det endelige deltakerantallet ser ut til å være 471, men dette inkluderer stjernespilleren "Ingen Spiller" som står registrert et par ganger.

Livepartier fra Landsturneringen

Livepartier fra Landsturneringen!

1. runde i Landsturneringen starter 16:30. Alle ni partier fra Eliteklassen samt tre partier fra juniorklassen blir direkteoverført hos Live Chess Norway.

Oppsettet i 1. runde:
Tjomsland - GM K. Lie
Ekeberg - GM Østenstad
IM Elsness - Østebø Løvik
IM E. Lie - Moen
IM Hammer - Urkedal
IM Hole - Kovachev
Breivik - FM Thomassen
Sandstad Skrondal - IM Fyllingen
FM Stokke - IM Ringdal Hansen

fredag 4. juli 2008

Mer sjakk i Nettavisen

Nettavisen har i dag to nye sjakksaker.

Bilbao-finale med fotballscore

Grand Slam Chess Final Masters Bilbao i Spania blir årets definitive høydepunkt for Carlsen-fans 2. - 13. september i år. Nå har arrangørene annonsert at de skal spille med fotballscoren 3-1-0.

Sjelden har en arrangør kunnet vise til en høyere premiepott som 3,2 millioner kroner i et såpass slagkraftig felt. Med Carlsen, Anand, Aronian, Ivanchuk, Topalov og Radjabov i et glasshus midt i sentrum av Bilbao er det nødt til å bli gøy! Flybillett Oslo-Bilbao-Oslo til 1724 kroner med SAS Braathens!

Arrangøren skal i hvert fall ikke beskyldes for ikke å være nytenkende. Det skal ikke bare spilles med Sofia-regelen om remisforbud før trekk 30, men nå er det "fotballscoren 3-1-0" og ikke 1-1/2-0 som gjelder. Dette skal visstnok oppfordre spillerne til å spille mer angrepssjakk og til å ta flere sjanser i stedet for korte, kjedelige remiser. Dette har vært prøvd tidligere, men resultatlisten kan ikke sies å ha blitt endret i nevneverdig grad. Les mer om dette hos ChessVibes.

Se også omtale hos ChessBase.

Spennende eliteklasse i Tønsberg

Eliteutvalget i Norges Sjakkforbund har tatt ut en rekordung Eliteklasse i Landsturneringen i Tønsberg 5. - 13. juli. Men deltakerantallet totalt er den laveste siden Kristiansunds 430 i 2001.

Tross flere forfall fra våre sterkeste stormestere, er det likevel en spennende og trolig rekordung eliteklasse i år. GM Kjetil A. Lie er favoritt blant de 18 spillerne og er nok svært ivrig etter å skaffe seg sin første kongepokal. Eldste bror Kjetil har det siste året vært aktiv med deltakelser i flere turneringer rundt om i Europa. Med unntak av fjorårets nestenseier i Pula Open, ble det ingen stor suksess. Lie tok aldri stegene opp mot 2600-grensen alle unner ham, og på julilisten har Kjetil gått ned 18 ratingpoeng og er dermed forbipassert av GM-kollega Leif Erlend Johannessen. Både Gausdal Classics i april og turneringen i Sigeman i Malmø der Kjetil endte sist, var skuffende. Kjetil

18-årig norgesmester?
18-årige IM Jon Ludvig Hammer viser stadig ekte stormesternivå, blant annet i Svein Johannessens Minneturnering sist helg der han tok en finfin 2. plass bak GM Kveinys. OL-uttatte Hammer er dermed uoffisielt på 2499 og mangler et knapt poeng på ratingkravet til GM-tittelen. Jon Ludvig har kun ett napp fra før, men oddsene for at NTG-eleven blir Norges neste GM innen året er omme, er nok ikke akkurat veldig høye.

Hammer er sammen med NM-grossist GM Berge Østenstad blant Lies farligste utfordrer til kongepokalen. Men vi skal for all del ikke se bort fra regjerende norgesmester IM Espen Lie og den nyutnevnte IM Torbjørn R. Hansen. Torbjørn tok sitt andre GM-napp i Ishavsserien etter 7 av 9 for SK 1911 og virker i god form.

Sjakknytt har også tro på NTG-elev FM Joachim Thomassen som nærmest har tatt IM-napp på løpende bånd det siste året. På bare et år har Mo-gutten økt sin FIDE-rating fra 2075 til 2357, et trestegshopp på nesten 300 poeng. Thomassen snuser nå på 2400-grensen og ettersom 17-åringen ikke ser ut til å ha problemer med å beseire tittelspillere, bør ikke det ta lang tid.

De andre fremadstormende unguttene Frode O. O. Urkedal, Daniel Jakobsen Kovachev, Lasse Østebø Løvik og fjorårets juniornorgesmester Inge Sandstad Skrondal blir også spennende å følge.

Her er Sjakknytts tips:
 1. GM Kjetil A. Lie
 2. IM Jon Ludvig Hammer
 3. IM Espen Lie
 4. IM Torbjørn R. Hansen
 5. FM Joachim Thomassen
 6. GM Berge Østenstad
 7. IM Øystein Hole
 8. IM Frode Elsness
 9. IM Roy Fyllingen
 10. FM Kjetil Stokke
 11. Frode Urkedal
 12. Daniel Jakobsen Kovachev
 13. FM Carl Fredrik Ekeberg
 14. Lars Breivik
 15. Inge Sandstad Skrondal
 16. Andreas Moen
 17. Lasse Østebø Løvik
 18. Stig Tjomsland
Andre tips?

Rekordlav deltakelse
To dager før start er det bare 484 deltakere påmeldt, det laveste antallet siden Landsturneringen i Kristiansund 2001. Arrangørene i Tønsberg har hatt problemer med å skaffe de mange deltakerne overnatting, samtidig med at startavgiften kontroversielt nok er økt med hele 250 kroner.

Med en uttalt målsetting om overskudd på 100 000 kroner, blir det interessant å se hvor mye de gir tilbake til deltakerne og hjemmesitterne underveis.

For øvrig ser hjemmesiden lovende ut, og Live Chess Norway med Øyvind Bentsen i spissen sikrer direkteoverføring av alle elitepartiene fra 16:30 lørdag.

Foto: Tarjei J. Svensen og Bjørn Berg Johansen

torsdag 3. juli 2008

VM i sjakkboksing

ChessBase skriver i dag om VM-finalen i sjakkboksing som finner sted i Berlin 5. juli. Russiske Nikolay Sazhin møter regjerende mester Frank Stoldt fra Tyskland.

Verken Simen Agdestein, Henrik Elvestad eller Rolf Haug ønsket å stille som norske kandidater i VM i november i fjor.

Her fra en VM-kamp i sjakkboksing i fjor:

Norsk suksess i Svein Johannessens minneturnering

Svein Johannessens minneturnering ble en kjempesuksess av flere grunner. Litaueren og Norgesvennen GM Aloyzas Kveinys var best og vant alene med 7,5 poeng. Halvpoenget bak kom IM Jon Ludvig Hammer med 7 poeng. Men det var flere sterke norske resultater.

Litaueren Kveinys fikk kamp nesten til døra, og det fra uventet hold. Den 16-årige OSS-spilleren og NTG-eleven Nicolai Getz sjokkerte flere da han beseiret sterke mesterspillere på rekke og rad og ledet turneringen sammen med Kveinys etter 7 runder. Getz hadde da IM-nappsjanser, men ble effektivt stoppet av turneringsvinner Kveinys i 8. runde og klubbkamerat Jon Ludvig i 9. runde. Med 6 poeng og en ratingprestasjon på 2336 er dette uansett en strålende prestasjon av unggutten. Getz skal spille i mesterklassen under NM i Tønsberg og det blir spennende å se hvordan han følger opp denne prestasjonen.

Jon Ludvig på sin side mistet trolig seieren i turneringen da han rotet bort et klart vunnet sluttspill mot Kveinys i 5. runde. Unge Hammer avgav deretter litt for mange remiser til å kunne ta igjen litaueren, men med to seire på slutten sikret han seg en godkjent 2. plass og en "liverating" på 2499. Hammer beviser stadig at han holder stormesternivå, og selv med "bare" ett GM-napp i lomma, er det nok bare et spørsmål om tid før 18-åringen blir Norges neste GM.

Ellers bemerket også Andreas G.R Moen (prestasjon 2355), Kenneth Einarsen (2311) og Trond Gabrielsen (2392) seg spesielt. Det eneste som forhindret storebror Gabrielsen i å oppnå en topplassering, var jobbforpliktelser tirsdag og bergenseren måtte derfor trekke seg fra de to siste rundene.

Det var en strålende markering av Svein Johannessens minne dansknorske Bjarke Sahl hadde stelt i stand. Den tidligere generalsekretæren og nåværende sjakkbladredaktøren gjorde en fantastisk jobb med å få arrangementet i havn, en mye større jobb enn mange kan tenke seg. Oppgaven ble ikke akkurat vanskeligere med tanke på at paret Sheila og Bjarke Sahl fikk sitt tredje barn den samme uken.

Med fem stormestere på startstreken, utendørs kantine med innleide kokker, to direktesendte partier hver dag, eget utendørs telt med livekommentering av partier og utdeling av bøker før partiene var stemningen blant de 60 spillerne god under hele turneringen.

Se resultater, bilder og last ned partier. GM Leif E. Johannessen har skrevet en sak for Nettavisen. Se også Bjørn Berg Johansens fine bilder.

Foto: Tarjei J. Svensen og Yerazik Khachatourian

onsdag 2. juli 2008

Knut Bøckman død

Oslo Schackselskaps Knut Bøckman døde i dag etter kort tids sykeleie, 76 år gammel.

tirsdag 1. juli 2008

Nettavisen om Sveins Minneturnering

Nettavisen skriver i dag om Svein Johannessens Minneturnering.

Corus Wijk an Zee 2009

Arrangøren av den årlige superturneringen Corus har annonsert en foreløpig deltakerliste i A-gruppen 2009.

Magnus Carlsen er for 6. gang å finne på startstreken sammen med Levon Aronian, Vassily Ivanchuk, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Sergey Movsesian, Gata Kamsky og Alexander Morozevich. Dessuten er de lokale heltene Loek van Wely, Jan Smeets og Daniel Stellwagen noe overraskende også invitert til A-gruppen.

Det er fortsatt tre plasser igjen, så dersom noen der ute er interessert i å delta, bør de melde sin interesse innen oktober. Trolig går et par av disse plassene til Kramnik, Topalov og Anand.

Turneringen spilles fra 16. januar til 1. februar 2009.

mandag 30. juni 2008

Nicolai Getz (16) og GM Kveinys leder minneturneringen

16-årige Nicolai Getz er i delt ledelse med GM Aloyzas Kveinys før to runder gjenstår av Sveins Minneturnering. Nå kan NTG-eren med full klaff ta IM-napp.

Nicolai Getz innsats etter 7 runder har vært over all forventning. Han har nå fem strake seire mot sterke mesterspillere. I 6. runde slo han FM Richard Bjerke (2153) og i 7. runde Andreas Moen (2264). Getz møter GM Aloyzas Kveinys (2577) til direktesendt parti fra 09:00. Getz er avhengig av å møte en GM i 9. runde, og trenger minst ett poeng på de to siste rundene for å ta sitt første IM-napp.

Trond Gabrielsen slo FM Richard Bjerke i går, men har dessverre måttet trekke seg grunnet jobbforpliktelser. Bergenseren sikret seg uansett en sterk ratingprestasjon på 2392.

9. runde spilles 15:00 med to direktesendte partier.

Se også resultater, partier og bilder.

søndag 29. juni 2008

Følg GM Kveinys - IM Hammer direkte!

To partier direkte fra Sveins minneturnering.

5. runde fra Sveins minneturnering ble sparket i gang 17:00. GM Aloyzas Kveinys slo GM-kollega Heikki Westerinen og er alene i tet med 4 poeng. Like bak følger fem spillere med 3,5 poeng. Blant disse er IM Jon Ludvig Hammer som med seier over Kveinys uoffisielt kan passere 2500 og dermed klare ratingkravet til GM-tittelen.

Jon Ludvig kan for øvrig ikke ta GM-napp selv med et kanonresultat i denne turneringen grunnet FIDEs regler for snittmotsand.

Følg GM Kveinys - Hammer og GM Høi - FM Bjerke direkte!

Trond Gabrielsen med GM-skalp

Oslo Vest-spilleren Trond Gabrielsen imponerte med en flott angrepsseier over GM Mark Hebden i gårsdagens 3. runde i Sveins minneturnering. Storebror Gabrielsen er dermed i femdelt ledelse før 4. runde.

Etter tre runder av Svein Johannessens minneturnering, er det fem spillere med full pott. GM Aloyzas Kveinys, Trond Gabrielsen, GM Carsten Høi, GM Heikki Westerinen og FM Richard Bjerke har alle 3 poeng.


Trond Gabrielsen imponerte aller mest med sin seier over norgesvennen Mark Hebden. Med 39.Se6 Df7 40.h4 f4? og 41.h5! fikk Gabrielsen avgjørende fordel og styrte deretter partiet inn til gevinst.

Hvit: T. Gabrielsen
Svart: GM Hebden
Sveins minneturnering (3)

51.Da8! og svart gav opp i påvente av 51...Df8 52.Dxd5+ med rask matt. 1-0

Turneringen fortsetter med 4. - og 5. runde i dag. Gabrielsen - GM Høi og GM Westerinen - GM Kveinys kan følges direkte fra 11:00 og 17:00. Se oppdaterte resultater og last ned partier.