lørdag 6. september 2008

Magnus toppsak på VG Nett

Magnus Carlsen er lørdag formiddag toppsak på VG Nett. Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Dag Danielsen mener Magnus er den mest kjente nordmannen som har levd.

Alltid hyggelig med mediaomtale for sjakken som dette, selv om denne saken hadde flere faktafeil enn det som er normalt når journalister skriver om sjakk.

Les Magnus Carlsen er den mest kjente nordmannen som har levd.

Super-Magnus Returns som nummer 1 i verden!

Super-Magnus Carlsen gjenoppsto i dagens 4. runde av Bilbao Final Chess Masters etter det kjedelige tapet i 3. runde mot Topalov i går. 17-åringen slo en av sine største rivaler, Teimour Radjabov i et flott parti! Nå er Magnus nummer ÉN i verden!
Foto: ChessVibes

Vi har sett det før, vi så det nå, og vi ser det gjerne igjen! Magnus Carlsen gikk på en kjedelig smell mot ledende Veselin Topalov i gårsdagens 3. runde, men i dag hentet han seg inn igjen og slo en av sine argeste konkurrenter Teimour Radjabov fra Aserbadsjan. Partiet vippet litt frem og tilbake i en ny Dragevariant der Radjabov avvek med 10...Tb8. I tidsnøden gjorde begge spillerne feil i en skarp stilling, men 21-årige Radjabov gjorde den siste avgjørende feilen med 32...Sf5 og Magnus kunne sette kronen med 34.Sg5! Topalov vant en knusende seier over Viswanathan Anand og leder fortsatt turneringen. Samtidig vant Levon Aronian over Vassily Ivanchuk og sikret dermed fullstendig hvitdominans i runden.

Spill gjennom partiet med kommentarer hos Chessdom, ChessVibes, videokommentarer hos ICC eller GM Javier Morenos analyser på den offisielle siden. Omtale også hos ChessBase, Sjakkfantomet, Susan Polgars blogg, Henrik Carlsens blogg og New York Times.

Dermed er Topalov i tet med 8 poeng foran Magnus med 7. Aronian har 3. plassen med 5 poeng mens de tre resterende spillerne står med 3 poeng. Carlsen kan altså tape for Anand i 5. runde lørdag 17:00 og likevel beholde 2. plassen.

4. runde:
Topalov - Anand 1-0
Carlsen - Radjabov 1-0
Aronian - Ivanchuk 1-0

1. Topalov 8 poeng
2. Carlsen 7 poeng
3. Aronian 5 poeng
4-6. Radjabov, Ivanchuk, Anand 3 poeng

5. runde:
Anand - Carlsen
Ivanchuk - Topalov
Radjabov - Aronian

Den store nyheten om at Magnus for første gang har inntatt nummer én i verden på den uoffisielle ratinglisten med 2791,3, har spredd seg i media rundt om i landet og ellers i verden. Det kan til tider bli vel mye fokus på denne liveratingen, men det er uansett fantastisk at vi har fått en 17-åring på 1. plass på verdensrankingen. Vi er vitne til en historisk begivenhet ingen 17-årig sjakkspiller noen gang har vært i nærheten av! Nå gjenstår det å se om han fortsatt er på topp når turneringen er avsluttet...
Les omtale hos
Dagbladet.no, VG, Aftenposten, Dagsavisen, Nettavisen, Budstikka og NRK.Internet Chess Club, ChessVibes og den franske siden Europe Echecs har alle videodekning fra Bilbao.

torsdag 4. september 2008

Mye Magnus-stoff i nettavisene

Det er publisert flere Magnus-saker i nettavisene i dag som omhandler hans millioninntekt det siste året.

Nettavisene ser ut til å ha fått øynene opp for Magnus innsats i Bilbao i dag og flere aviser har publisert artiklene om hans inntekt.

Magnus-remis i fyrverkeriparti

2. runde av Bilbao Final Chess Masters ble et skikkelig fyrverkeri av et parti for vår sjakkstjerne Magnus Carlsen mot Vassily Ivanchuk. Det endte "bare" i remis, men underholdningen var det ingenting å klage på. Og Magnus er stadig i ledelsen!

Dagens virkelig høydepunkt i Bilbao var definitivt oppgjøret mellom to av verdens formspillere for tiden. Ukraineren Vassily Ivanchuk kan på gode dager trylle frem fantastiske gullpartier slik han har gjort på løpende bånd dette året. Samtidig kan smått eksentriske Chucky gjøre de merkeligste ting både på og utenfor brettet. I det siste har tidsforbruken vært gjenstand for en del debatt. Selv om Ivanchuk kommer seg helskinnet gjennom sine ekstreme tidsnøder med glans, er det nok ikke særlig lurt med tanke på at det nå ikke spilles med tilleggstid. I gårsdagens parti mot Anand hadde ukraineren "glemt" at han nå faktisk spiller i Bilbao, og ikke i Moskva. Etter å ha brukt en time etter første tidskontroll, hadde 39-åringen faktisk bare 22 sekunder igjen på resten av partiet. Her var det Anand som hadde praktiske sjanser, men som den gentleman han er, ble de enige med turneringslederen om å ta remis.

I oppgjøret mot Magnus, var det igjen Ivanchuk som brukte et hav av tid i åpningen, mens vår norske helt som vanlig blitzet ut trekkene i lyntempo. I en stadig mer spilt Siciliansk drage glemte utrolig nok Ivanchuk åpningsteorien etter svarts 12...a6. Han spilte deretter det nye trekket 13.The1, som aldri tidligere er spilt. Så startet fyrverkeriet:

Hvit: Ivanchuk
Svart: Carlsen
Bilbao Final Chess Masters 2008 (2)

19.Lxf7!? Txf7 20. e5 Nd5 21.e6 Sxc3+ 22. Kc1 Lxe6 23. Sxe6 Da5 24. Dxg4 Sxa2+ 25. Kb2 Dc3+ 26. Kxa2 Dxc2+ 27. Ka1 Dc3+ 28. Kb1 Db3+ 29. Ka1 Dc3+ Og remisen er uungåelig. 1/2-1/2

I intervju med kommentatorene Leontxo Garcia og Susan Polgar, fortalte Magnus blant annet at han var overrasket over The1 og at han følte seg ganske trygg på stillingen selv om han spilte raskt. Med 4 av 6 mulige poeng på de to første rundene etter to svartpartier, er han naturligvis godt fornøyd med tanke på at han har slitt litt med sykdom i dagene før turneringen. Levon Aronian ble også spurt om han var enig i at det bare er et spørsmål om NÅR Magnus blir verdensmester, og ikke OM, men armeneren svarte diplomatisk nok at det er hans og andres oppgave å sørge for å gjøre det vanskelig for ham!

Oppgjørene Topalov - Aronian og Anand - Radjabov endte begge remis etter evig sjakk. Spill gjennom partiene med kommentarer på The Chess Mind.

Dermed er stillingen slik før 3. runde der Veselin Topalov venter med hvit:

1. Carlsen 4
2. -5. Ivanchuk, Anand, Radjabov og Topalov 2
6. Aronian 1

3. runde:
Radjabov - Ivanchuk
Aronian - Anand
Carlsen - Topalov

2. runde:
Ivanchuk - Carlsen ½ - ½
Topalov - Aronian ½ - ½
Anand - Radjabov ½ - ½

Omtale fra 2. runde finnes på Chessbase, ChessVibes, Chessdom, The Chess Mind, Nettavisen og NRK og Sjakkfantomet. VG Nett (NTB) hadde også omtale av turneringen med et par faktafeil i går.

tirsdag 2. september 2008

Super-Magnus slo Aronian

Magnus Carlsen fikk en skikkelig drømmestart i Final Chess Masters Bilbao i dag! Levon Aronian fra Armenia ble nedlagt i 1. runde, og dermed kan Magnus bokstavelig talt tre på seg den gule ledertrøya til onsdagens 2. runde!

Den sympatiske armeneren Levon Aronian har 28 turneringspartier mot Magnus og gikk ut i angrepsmodus i dagens parti. Armeneren ofret bonde i en Engelsk-variant med 15.Le3?!, men så aldri ut til å få tilstrekkelig kompensasjon for dette offeret. ICC-kommentator GM Nick DeFirmian kritiserte dette trekket i etterkant, og mente det slettes ikke var nødvendig å gi denne bonden. Selv on Aronian hadde løperparet, måtte han pent si seg nødt til å gi det tilbake straks Magnus tok sin andre bonde. I dronningsluttspillet som etter hvert oppsto, klarte Magnus å skaffe seg en viktig fribonde i a-linjen. I stedet for å jobbe denne bonden i mål, endret 17-åringen elegant fokuset over til Aronians bønder på kongefløyen med 46...Df5! Etter et par sjakker, kom den elegante avslutningen nedenfor!

Susan Polgar kommenterer på bloggen sin:
When I asked Magnus how he likes traveling with his Dad, he said it is great. It gives him a feeling of being secure and he helps him with food and everything else he may need help with during a trip. At the same time they both have privacy in having separate rooms during a tournament.

I spoke to Magnus’ father in the press room today, (where he was following the games of the event) and he told me how independent his son is. Since he was young, he always liked to make his own decisions about things. Today even though they do discuss various issues, the final decision always belongs to Magnus.

It is great to see such a close relationship between father and son, with mutual respect! I really do like both of them, very nice and down to earth people!

I also asked Magnus if he agreed with my commentary that the critical moment of the game was when instead of 17.Nc4, Aronian chose 17.Rab1?!. He agreed and commented that Black was ok then too after 17.Nc4 Rxe2 18.Qd3 Ba6 19.Qxe2 and 19…d5.

Aronian felt that he had a big advantage after the opening, but then chose the worst possible continuation.
Ettersom de andre konkurrentene alle måtte nøye seg meg poengdeling, er 17-åringen alene i tet med 3 poeng. Radjabov - Topalov spilte til fløyta gikk og begge kongene stod igjen, mens Ivanchuk lenge presset Anand i et særdeles spennende parti. Dette var underholdende sjakk!

Partiet kan spilles gjennom med GM-kommentarer hos både Chessdom og med GM Javier Moreno på den offisielle siden. The Chess Mind har også interessante analyser av partiene.

Se også omtale hos ChessVibes, ChessBase, Susan Polgars blogg, New York Times, Henrik Carlsens blogg, NRK, Sjakkfantomet og Nettavisen.

Foto: Raf Rivas/Agence France-Press/Getty Images

ChessVibes har publisert en video med intervju av Carlsen og Aronian.Magnus møter i dag Ivanchuk med svart, en spiller han aldri har tapt for. På åtte langpartier har 17-åringen vunnet hele fire ganger, senest i Aerosvit-turneringen i juni.

2. runde 17:00:
Ivanchuk - Carlsen
Topalov - Aronian
Anand - Radjabov


Resultater 1. runde:
Anand - Ivanchuk 1/2-1/2
Aronian - Carlsen 0-1
Radjabov - Topalov 1/2-1/2

Hvit: Aronian
Svart: Carlsen
Bilbao Final Chess Masters 2008 (1)
51...Kg4! og Aronian gav opp på grunn av trusselen Kh3 med påfølgende matt. 0-1

Magnus i superfinale i dag

En av tidenes sterkeste og aller viktigste turneringer med vår egen Magnus Carlsen starter i dag med 1.runde kl. 17:00. Final Chess Masters Bilbao er som navnet tilsier, selve superfinalen på årets viktigste superturneringer.

Sjelden har man sett maken til felt i en turnering. De eneste i den absolutte verdenstopp som mangler er Vladimir Kramnik og Alexander Morozevich. Men bortsett fra disse to, er det liten tvil om at vi har et fantastisk slagkraftig felt. Vår egen Magnus Carlsen er tredjerangert i en turnering der Sjakknytt anser Vassily Ivanchuk for å være knapp favoritt etter sine siste bravader i Moskva. Feltet er uansett såpass jevnt at Sjakknytt tror hvem som helst er kapabel til å vinne, Magnus inkludert!

Bilbao Grand Slam er en spesiell turnering på mange måter:
  • Turneringen spilles i et eget lydtett glasshus midt i Bilbao sentrum. Her kan forbipasserende følge med!
  • Det benyttes et uvanlig poengsystem, med 3 poeng for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap. Dette skal motivere spillerne til å ta flere sjanser, ettersom man belønnes mer for seier.
  • Det spilles etter Sofia-regelen som sier at partiene ikke kan bli enige om remis uten at dommeren godkjenner det.
  • Det spilles 10 runder med en noe kortere betenkningstid enn vanlig, 90 minutter på 40 trekk, deretter 60 minutter på resten av partiet . Ingen tilleggstid!
  • Rundene har et perfekt starttidspunkt for oss nordmenn, 17:00 hver dag, med unntak av siste runde 16:00.
  • Premiepotten er på hele 3,2 millioner kroner, hvorav nærmere 1,2 millioner går til vinneren.
1. runde 17:00 spilles slik:
Anand - Ivanchuk
Radjabov - Topalov
Aronian - Carlsen


Det blir omfattende dekning verden rundt. Susan Polgar er offisiell kommentator sammen med Boris Spassky og vil oppdatere direkte fra Bilbao med kommentarer. Se også bilder og omtale på MIGs Daily Dirt, ChessBase, Chessdom, ChessVibes, Internet Chess Club og Henrik Carlsens blogg. Nettavisen, NRK og Sjakkfantomet er bare noen av de her hjemme som ventes å ha hyppige oppdateringer. Det blir også live radiokommentering av alle partiene med sterke stormestere på ICC. Sjakknytt skal forsøke å holde leserne oppdatert med siste nytt! Følg med, følg med!

Foto: Susan Polgar

Slik presenterer Final Chess Masters Bilbao seg selv i denne promovideoen:

mandag 1. september 2008

New York Times-omtale i ABC Nyheter

Nyhetsnettstedet ABC Nyheter har nå snappet om Magnus Carlsens New York Times-omtale.

ABC Nyheter, en av Norges største nettaviser, har nå plukket opp omtalen New York Times gav Magnus Carlsen i søndagsutgaven sin. Det er også et lite intervju med Henrik der han bl.a forteller følgende:
- Vi ble kontaktet av en god venn av Magnus på ICC (Internet Chess Club) som ba ham stille opp til denne veldedighetssimultanen. Etter hvert fant vi et tidspunkt som passet og Magnus spilte 30 partier mot varierende motstand. Noen motstandere hadde vunnet budkamp på eBay og andre kvalifiseringsmulighet på ICC, sier Henrik Carlsen til ABC Nyheter.
Les Carlsen portrettert i The New York Times.

søndag 31. august 2008

Magnus i New York Times

Den anerkjente amerikanske sjakkjournalisten Dylan Loeb McClain i New York Times hadde en lengre sak om Magnus Carlsen i går.

Artikkelen har tittelen Dealing in Chess Futures? Bet on This Norwegian og forteller en særdeles interessant historie om Magnus' sin vei mot toppen.
But Magnus stands out for more than just his age. His style of play and sang-froid are unusual. Since he began playing at the age of 8, he has favored tactically complicated positions, creating situations in which he is comfortable, and his opponents, even the best ones, often wilt. He is also mentally tough. He said that sometimes during games he loses his concentration, but then he silently scolds himself, saying: “You are not going to lose this game like an idiot. Try to pull yourself together.”
Foto: New York Times