lørdag 19. juli 2008

Biel Chess Festival starter søndag

Førstkommende søndag 20. juni 14:00 starter et nytt kapittel i serien Magnus Carlsen klatrer på verdensrankingen. Da skal Magnus nemlig igjen til Sveits og Biel International Chess Festival. Kan Magnus innfri et soleklart favorittstempel, skyhøye forventninger, passere Anand, og nå 2800 for første gang?

Magnus fikk sin debut i Biel i 2005, men skuffet litt med 4 poeng og 6. og siste plass. Siden da har det bare gått oppover, og året etter i 2006 slo han turneringsvinneren Alexander Morozevich begge gangene og tok en pen 2. plass. I fjor vant Magnus sin første store turnering da han gikk til topps med 5,5 poeng etter å ha banket Teimour Radjabov i 9. og siste runde på imponerende vis. Magnus måtte ut i hurtig- og etter hvert lynsjakk mot amerikaneren Alexander Onischuk, men seier ble det i hvert fall til slutt. Se hvordan Magnus presenteres på den offisielle hjemmesiden og intervjuet med 2007-vinneren!



I år er situasjonen en ganske annen. Etter å ha vært i utfordrerposisjon de tre siste årene, er nordmannen for første gang topprangert. Denne uvante posisjonen har Magnus i år fått litt erfaring med, i Amber-turneringen i Nice, i Baku Grand Prix i april og sist i Aerosvit-turneringen i Ukraina. Testen besto han med glans da det ble 2. plass i Amber, delt seier i Baku GP og udelt seier i AeroSvit. Nå begynner det å bli en god stund siden forrige dårlige turnering, og etter 28 partier uten tap i hurtig- eller langsjakk denne våren, virker 17-åringen nesten uslåelig for tiden. Blir det en ny turnering uten tap?

Sjakknytt er fortsatt spent på om han klarer å takle favorittstemplet nok en gang, for det er ikke til å stikke under en stol at alt annet enn seier her vil være en skuffelse.

Blant motstanderne i år finner vi velkjente spillere som GM Lenier Dominguez (2708), GM Evgeny Alekseev (2708), GM Etienne Bacrot (2691), GM Alexander Onischuk (2670) og GM Yannick Pelletier (2569). Ryktene sier at Alexander Morozevich også var invitert i år, men takket nei. Kanskje er russeren lei alle tapene mot Magnus?

I den åpne turneringen finner vi også NTG-gjengen FM Joachim Thomassen, Anders G. Hagen, Johannes Kvisla, Espen Haugstad og Joar G. Pettersen. Disse skal kjempe med 19 stormestere, blant disse GM Ivan Ivanisevic (2664), GM Boris Avrukh (2656), GM Boris Grachev (2640), GM Ilya Smirin (2637), GM Leonid Kritz (2610) og GM David Baramidze (2593).

Partiene starter 14:00 og det blir selvsagt direkteoverføring på ICC. Se også omtale hos Chessdom, Chessgames.com og ChessVibes.

Mer sjakk i Dagsavisen

Det kom i dag flere nye sjakksaker i Dagsavisen.

Eirik Nergård i Dagsavisen skriver om Jon Ludvig Hammers prestasjon i Landsturneringen, nettrevolusjonen i sjakkverdenen med kommentarer fra Simen Agdestein, og om viktige sjakknettsider.

OPPDATERING:
Les også Fra nest siste til delt første

fredag 18. juli 2008

42 nordmenn i Politiken Cup


42 nordmenn deltar i Politiken Cup i København fra i dag 19. - 27. juli, et av sommerens høydepunkter for sjakkspillende nordmenn i feriemodus!

Sommeren er høysesong også for sjakkspillere med flust av turneringer i hele Europa. Politiken Cup har de siste årene vært høyt verdsatt av nordmenn og med 42 deltakere er Norge den største gruppen av utenlandske spillere.

Blant de 282 forhåndspåmeldte deltakerne finner vi hele 23 stormestere. Blant disse er GM Pavel Eljanov (2716), GM Vladimir Malakhov (2689), GM Michael Roiz (2680), GM Peter Heine Nielsen (2652), GM Sergey Tiviakov (2645) og GM Michael Krasenkow (2639) høyest rangert.

Blant våre egne skal vi følge ekstra godt med på 31. rangerte IM Torbjørn R. Hansen (2423) fra SK 1911 som viste oppløftende takter med 6. plass under Landsturneringen. Med full klaff kan Torbjørn ta sitt tredje og siste GM-napp.

Blant andre norske deltakere, finner vi Andreas Moen, Gunnar Berg Hanssen, Mikael Rølvåg, Terje Eriksen, Per Ofstad og unge lovende Benjamin Arvola.

Det vises også 11 direktesendte partier, så sjansen for at vi får se Torbjørn eller andre norske spillere der i løpet av turneringen, er absolutt tilstede.

Se også omtale hos Nettavisen.

Firedelt i Poikovsky

GM Alexei Shirov ledet før 8.runde, men ble stoppet av kometen og Tromsø-kjenningen GM Vugar Gashimov. Dermed ble det firedelt 1. plass etter fem remiser i 9. og siste runde av superturneringen Poikovsky Karpov som ble avsluttet i går torsdag.

Shirov, Gashimov, GM Sergey Rublevsky og GM Dmitry Jakovenko endte alle på 5,5 poeng i en særdeles jevnspilt turnering. Remisprosenten på hele 69 % er nok et tegn på at dette var en turnering der Sofia-regelen kunne hatt en betydelig effekt.

1. - 4 Rublevsky, Jakovenko, Gashimov og Shirov 5½ poeng
5. : Hao Wang 5 poeng
6. : Bologan 4 poeng
7. - 10. : 3½ poeng

Se partier i IM Peins sjakkspalte og omtale hos TWIC, ChessBase og ChessVibes.

Rybka 3

Tidenes sterkeste kommersielle sjakkprogram er straks klar i ny versjon.

Sjakkprogrammet Rybka er er på vei ut i en etterlengtet versjon 3. Programmet som er laget av tsjekkeren IM Vasik Rajlich, har dominert computersjakken i en god del år nå og topper ratinglistene suverent. Programmet er regjerende verdensmester fra 2007.

Nå har ChessBase kapret "den lille fisken" i sin Fritz-familie ved hjelp av den velkjente Fritz-programvaren som så mange allerede kjenner. Blant nyhetene i programmet er en forbedret analysefunksjon kalt "Monte Carlo-analyse", bedre evaluering av remissluttspill, og bedre forståelse for langsiktige materielle offer.

Men programmet koster. ChessBase skal ha 100 Euro for multiprossessorversjonen, 50 Euro for singleversjonen og 25 Euro i tillegg for den nye og utvidede åpningsboken med nærmere 3,4 millioner stillinger.

onsdag 16. juli 2008

Ros til Tønsberg-arrangørene

NM-arrangøren i Tønsberg har fått ros for gjennomføringen av NM-arrangementet av NSF-generalsekretær Dag Danielsen.

Arrangementskomiteen gjorde en god jobb med gjennomføringen av NM mener Sjakkforbundets generalsekretær Dag Danielsen. Følgende gratulasjon er publisert:

Stor takk til arrangementskomitéen

Jeg vil med dette takke arrangementskomitéen for en vel gjennomført landsturnering. Av erfaring er det mange av oss som vet at dette med å arrangere turneringer er en utakknemlig oppgave, ikke minst gjelder dette et stort arrangement som landsturneringen. Det er utrolig mange ting å passe på og det er forskjellige måter å løse utfordringene på. Det er alltid noen som er misfornøyde med et eller annet og alltid noen som mener at ting kan løses på en annen måte enn den måten man velger å gjøre ting på. Stormester Jusupov skal ha bemerket at ”alle stormestre bør engang i livet ha arrangert en sjakkturnering”. Min omskrivning er at alle sjakkspillere bør engang i livet ha vært med på å arrangere en sjakkturnering - og ideelt sett - en landsturnering.

Min mening er at dette ble en vel gjennomført landsturnering. Dere har vært få mennesker som har gjort en fantastisk innsats for å få et vellykket arrangement i havn. Tusen takk for innsatsen!

Med vennlig hilsen
Dag Danielsen
Generalsekretær i Norges Sjakkforbund
Fine ord fra Danielsen!

Man kan neppe si at forventningene var høye i forkant av Landsturneringen. Startavgiftsøkning på 250 kroner, manglende overnattingskapasitet og en ekstra dag til lynsjakken var ikke særlig populært. Slagenhallen var også et lite stykke fra sentrum, så mange var avhengig av bil for å komme seg til/fra spillestedet. Dessuten var det nok noen foreldre som ble skuffet da guttungen ikke fikk noen annen premie enn et gavekort fra Sjakkbutikken. Selv om det nok er best med pokal som minne i hvert fall for de tre beste, mener jeg at dette var en god idé. Bokpremiene ble definitivt tatt godt i mot fra de aller fleste voksne spillerne som endte opp med premie. Hvor mange har vel ikke støvete pokaler stående i kjelleren?

Men tatt i betraktning av den heller magre arrangementskomiteen, er det godt gjort å få til et såpass bra arrangement. Med unntak av noe dårlig korrekturlesning og en kontroversiell puppesak som førte til kaffen i vrangstrupen på flere, holdt bulletengene historisk høy kvalitet. Her har både tidligere og senere arrangører av NM mye å lære!

Hammer og Elsness i stikkamp

IM Jon Ludvig Hammer og IM Frode Elsness endte begge på 6,5 poeng etter 9 runder av Landsturneringen i Tønsberg. Hammer og Elsness må dermed spille stikkamp om kongepokalen og norgesmestertittelen. Stikkampen skal spilles innen to måneder, og Hammers klubb Oslo Schakselskap har allerede meldt sin interesse for å arrangere stikkampen.

Spenningen var i høysete før siste runde av eliteklassen søndag formiddag. Jon Ludvig lå likt med GM Berge Østenstad før siste runde på 6 poeng, men Elsness fulgte like bak med 5,5. Da Jon Ludvig tok en litt for tidlig remis i bedre stilling mot IM Øystein Hole, kunne Elsness ta igjen 18-åringen med en lang, men overbevisende seier over GM Berge Østenstad. Disse to skal dermed spille stikkamp om et par måneder om NM-tittelen.

Som vanlig i NM var det flere gledelige prestasjoner, men også noen skuffelser. GM Kjetil A. Lie var Sjakknytts forhåndsfavoritt, men viste usedvanlig dårlig form under turneringen. Da Kjetil ble syk før siste runde mot Inge S. Skrondal, fikk den sympatiske Porsgrunningen heller ikke sjansen til å rette opp litt av turneringen.

Derimot gjorde IM Frode Elsness (2525), Øystein Hole (prestasjon 2481), og Daniel Jakobsen Kovachev (2343) gode prestasjoner langt over forventet. 15-årige Frode O. O Urkedals remiser i 8. - og 9. runde mot henholdsvis IM Roy H. Fyllingen og IM Øystein Hole sikret også 1911-kadetten en finfin 7. plass, et godt stykke foran Sjakknytts forhåndstips.

Vi gleder oss allerede til stikkampen!

Foto: Bjørn Berg Johansen

mandag 14. juli 2008

Karjakin om Magnus

ChessBase har i dag en bilderapport fra Karjakin-Short-matchen. Den 18-årige ukraineren har følgende å si om Magnus:

Me: Sergey, I have a question that all the world would like to ask you.

Sergey (laughing): About him? Again?

Me: Yes, What are you going to do about Magnus Carlsen? Smash him with a tennis racket?

Sergey: Some people say he is unbeatable, but I think it is really possible to win against him, at the chess board, and not just physically.

Me: But still, what if is not possible at the chess board?

Sergey: I am used to winning at the board.

Me: What about chessboxing?

Serges: Ahhh, that could be veeery interesting!