lørdag 24. mai 2008

Suverene IM Elsness

IM Frode Elsness var overlegen i Oslo Vests hurtigsjakkturnering på Haraldsheim Vandrerhjem i dag. Moss-spilleren gjorde rent bord og vant alle sine seks partier, inkludert et spennende parti mot toppfavoritten IM Jon Ludvig Hammer. (Se video nederst)

Elsness slo på rekke og rad de sterke utfordrene Helsio Sousa, Trond Gabrielsen, Daniel Jakobsen Kovachev, Hammer og Stig Gabrielsen. Hammer kapret 2. plassen med 4 1/2 poeng, mens Sousa på 3. fikk 4.

I B-gruppen var det også to suverene vinnere, der Stjernens Guttorm Andersen til slutt trakk det lengste strået på kvalitet foran 1911-talentet Odd Martin Guttulsrud, SK 1911 begge med 5 1/2 poeng. I den sammenslåtte C-klassen ble Gregor Taube, SK 1911 best med 3 1/2 poeng.

Det var totalt 34 deltakere. Oslo Vest arrangerer ny NVGP-turnering i morgen søndag. Da er det lynsjakk på programmet.

Se fullstendige resultater

Slik vant Elsness til slutt det avgjørende partiet mot Jon Ludvig:

To IM-er og to FM i hurtigsjakkturnering

Jon Ludvig Hammer og Line Jin JørgensenPå oppfordring fra Norges Sjakkforbund arrangerer Oslo Vest i dag 24. mai for første gang Grand Prix-turnering. Turneringen holdes på Haraldsheim Vandrerhjem. Formatet er det samme som mange kjenner fra OSS' faste månedlige hurtigsjakkturneringer, men i tillegg spilles det en lynsjakkturnering med GP-status søndag.

Skuffende deltakelse
Med bare 34 deltakere er det lov for arrangøren å være skuffet, med tanke på OSS 54 deltakere i sist helgs hurtigsjakkturnering på Majorstua. Men med både IM Jon Ludvig Hammer (2501), IM Frode Elsness (2395) og brødrene Trond (2257) og FM Stig Gabrielsen (2344) på startstreken ser A-gruppen i hvert fall spennende ut. De unge fra den populære C-gruppen i OSS uteble, trolig på grunn av kræsjen med Korsvollsjakken samme dag. Med bare fem deltakere måtte gruppen slås sammen med B-gruppen. Kanskje er det noe usentrale Haraldsheim Vandrerhjem litt av grunnen til det sviktende deltakernatallet, i forhold til smørøyet Majorstua.

Følg oppdaterte resultatlister fortløpende.

Spennende i NVGP-sammendraget
Ekstra spennende er det i NVGP-sammendraget der det spisser seg til. Her kjemper blant andre Daniel Jakobsen Kovachev og Hammer om sammenlagtseieren i mesterklassen. Etter gårsdagens utklassingsseier i Sarpsborg Lyn NVGP, er 17-åringen nå den eneste med fire turneringsseire.

fredag 23. mai 2008

Oppdaterte FIDE-tall

Inntil for noen år siden oppdaterte FIDE sine ratingtall to ganger i året, i januar og juli. Selv nå med fire nye lister i året mener mange det er for lite. Dette på bakgrunn av mange nye toppturneringer som for eksempel MTel, AeroSvit, Tal Memorial samt flere sterke FIDE-turneringer de siste årene.

Nå når vår egen Magnus Carlsen stadig klatrer oppover ratingstigen er det selvsagt ekstra interessant for oss nordmenn å følge verdenstoppen. På Chessgames.com kunne man stadig finne brukere som regnet ut ratingendringene etter hvert som turneringene ble avsluttet, men ikke alle beregningene var like nøyaktige og ikke alle turneringene var med i beregningene. Selv FIDE har hatt problemer med riktig ratingberegning på toppspillere, noe Magnus sev har fått erfare flere ganger.

Hans Arild Runde har opprettet en egen "live" ratingside som etter hvert har blitt svært populær blant store deler av nettets sjakkentusiaster. Her oppdaterer han FIDEs toppliste for alle over 2700 etter hvert ratede parti de spiller. Helt sikkert ganske tidkrevende arbeid, selv med de glimrende programmeringskunnskapene sunnmøringen besitter.

Per 18. mai topper Anand med 2798, foran Kramnik med 2788, Ivanchuk 2780, Topalov 2777 og Magnus på 5. plass med 2775. Jo-joen Ivanchuk har utrolig nok tjent eller 40 poeng etter den utrolige turneringen i MTel Masters nylig. Les mer om Ivanchuk i Nettavisen.

Om ikke Topalov og Ivanchuk hadde prestert såpass bra, ville Magnus akkurat nå vært verdenstreer. For oss nordmenn er det uansett uvirkelig å se 17-åringen på 5. plass. Spørsmålet er når han tar steget opp som nummer 1. Hastverk har han i hvert fall ikke!

Bosnia, Sarajevo 23. mai - 2. juni

I dag starter den tradisjonelle Sarajevo-turneringen i Bosnia. Det spilles 10 runder dobbel berger med hvilerunde 28. mai. Rundene starter 13:30 og alle partiene vises direkte.

Ingen Magnus er med denne gangen, men verdenstreer GM Alexander Morozevich (2774) er med og stiller som soleklar favoritt blant de seks deltakerne.

Morozevich har for vane å vinne med kalassifre når han først stiller opp i slike turneringer som klar ratingfavoritt, og mange av ratinggevinstene hans kommer nettopp fra disse turneringene.

Farligste utfordrer blir den sjuspråklige fjorårsvinneren GM Sergei Movsesian (SVK 2695), som med svært gode resultater den siste tiden uoffisielt er oppe på 15. plass på topplisten med 2727. Se også opp for kubanske GM Lenier Dominguez Perez (CUB 2695), som nettopp vant Capablanca Memorial på hjemmebane.
  • GM Alexander Morozevich (RUS 2774)
  • GM Sergei Movsesian (SVK 2695)
  • GM Leinier Dominguez Perez (CUB 2695)
  • GM Ivan Sokolov (NED 2690)
  • GM Artyom Timofeev (RUS 2664)
  • GM Borki Predojevic (BOS 2651)

Flying Penis

Garry Kasparov har som kjent involvert seg stadig mer i politikken i Russland, men møter motstand fra dedikerte Putin-tilhengere. Denne gangen ble han møtt med en flyvende penis.