fredag 10. oktober 2008

Lotteritilsynet felte Alta-mann

Lotteritilsynet har kommet med en knusende avgjørelse i Alta-saken der en mann skal ha snikinnmeldt skolebarn inn i klubben. Nå trekkes lotterigodkjenningen tilbake.

Alta-mannen Steinar Hardersen skal ha snikinnmeldt flere skolebarn inn i Komsa Sjakklubb for å beholde lotterilisensen. Klubben sto i fare for å miste tillatelsen fra Lotteritilsynet, ettersom det har vært tvil om klubben virkelig drev barne- og ungdomsarbeid i klubben.

På et besøk på en barneskole i Alta, skal Hardersen ha kommet med sjakkbrett, godteri og innmeldingsskjemaer der han uten godkjenning fra foreldrene tok i mot navn, adresse og fødselsdato for så å melde barna inn i voksenklubben Komsa Sjakklubb. Så ble listen sendt Lotteritilsynet!

Lotteritilsynet uttaler følgende til NRK:
- De har etter vår mening ikke klart å dokumentere at de har reelle medlemmer. Det er et alvorlig brudd på lotteriloven og derfor har vi trukket tilbake lotteritillatelsen.
- Hvis vårt vedtak blir stående etter en klagebehandling er det et av de alvorligste bruddene på lotteriloven vi har vært borti etter at vi ble etablert i 2001. Så dette er en stor og alvorlig sak hvis utfallet blir som det ser ut til å bli.
Klubben skal ha tjent hele 1,4 millioner på denne lotterivirksomheten. Dette er penger som skulle vært brukt på barn og unge, men som trolig er brukt på helt andre ting, blant annet advokater. En særdeles stygg sak, og selv om sjakken neppe er tjent med en slik sak, er det bare rett og riktig at de ansvarlige blir stilt til ansvar.

Så kan vi bare håpe at dette ikke får noen negative konsekvenser for det gode barne- og ungdomsarbeidet som legges ned flere steder i sjakklubbene i nord, blant annet i Tromsø, Alta og Vadsø.

Se også omtale hos Nettavisen og hør lydklipp på NRK Finnmark.

torsdag 9. oktober 2008

Viktig informasjon til Magnus-budgivere

NRK sender ut viktig informasjon i forbindelse med TV-aksjonen der Magnus Carlsen stiller opp til sjakkparti til inntekt for Blå Kors.

Lederbudet er nå på 1200 kroner. Det som budgiver bør merke seg spesielt, er fraktvilkårene. Der står det følgende:
Hvordan blir gjenstanden levert?


Fraktvilkår : Budvinner betaler frakt i henhold til postens satser. Sjekk www.posten.no for fraktpriser. Varen kan hentes i Oslo om ønskelig.

Er Magnus forberedt på dette?

To nye norske FM-er

FM-tittelen er ikke akkurat den tittelen som henger høyest, men den er likevel en tittel man gjerne tar med seg på veien mot IM- og GM-napp.

Nå har to talentfulle norske spillere skaffet seg tittelen man kan kjøpe seg for 600 kroner straks man når 2300 i FIDE-rating.

Sjakknytt
gratulerer FM Andreas Moen, Oslo Schakselskap og 15-årige FM Frode O. O. Urkedal fra SK 1911 med tittelen!

onsdag 8. oktober 2008

Leif Erlend om Rybka

Nettavisens sjakkekspert GM Leif Erlend Johannessen skriver om Rybka i sin spalte.

Stormesteren avslørte flere huller og sjakkprogrammet. Les hele saken hos Nettavisen.

Springer etter Kongen

Journaliststudenter interesserer seg tydeligvis for sjakken. Nå skriver de også om Jon Ludvig Hammer.

Journalen har lagt ut et portrettintervju med 18-åringen Jon Ludvig Hammer, skrevet av en journaliststudent på Høgskolen i Oslo.

By på parti mot Magnus Carlsen

Magnus Carlsen stiller opp for årets TV-aksjon til inntekt for Blå Kors. Nå kan du by på et parti mot vår unge sjakkstjerne.

Årets tv-aksjon på NRK er til inntekt for organisasjonen Blå Kors og finner sted 19. oktober. Magnus Carlsen stiller opp og du kan allerede nå by på et parti mot Magnus via nettstedet QXL.no.

Det er heller tvilsomt om det siste budet på 140 kroner vil bli stående veldig lenge. Noen husker kanskje Howard Sterns vinnerbud på rundt 5000 kroner i Dusan Popovic-simultanen. Noen tips om hva budet ender på?

Les mer hos NRK.no.

TV-aksjonen Blå Kors

• Skal hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk

• Vil skape større åpenhet og bevissthet om rusmisbruk slik at flere barn får hjelp.

• Pengene som kommer inn skal brukes til å etablere nødvendige tilbud til barn av rusmisbrukere .

• Minst 120 000 barn og unge i Norge lider under foreldres rusmisbruk.

• Er du berørt av andres eller eget rusmisbruk og ønsker hjelp, ring 800 87 944

• TV-aksjonen Blå Kors går av stabelen 19. oktober.

Feil sted?

Det er alltid morsomt å se hva folk søker på for å nå bloggen.

På listen over ordene bloggbesøkende har brukt til å finne frem til denne bloggen, er fornøyelig lesning. Noen vet rett og slett ikke hvordan man søker etter ting og tang, og jeg mistenker at de ikke fant det de var ute etter da de endte opp på denne siden. Det er disse søkeordene et godt tegn på:
søk
siciliansk dragevariant
sjakk er en sport
sjakkresultat karlsen
tarjei nick
hvor høy er sjakkspilleren alexandra kosteniuk
hurtigsjakk på skjermen
intervju med ludvig 14
frankrikenato
For øvrig er "sjakknytt" det mest brukte søkeordet. Kanskje et tegn på at det er på tide å få en ny adresse...?

Peter Flermoen (12) månedens spiller i september

12-årige Peter Flermoen fra Harstad er kåret til månedens spiller for september i SOLs sjakkguide.

1. Peter Flermoen
Den unge lovende Harstad-gutten har levert imponerende prestasjoner på rekke og rad i år og premieringen kom med en historisk sterk 6. plass med 7 av 9 poeng i EM for ungdom i Montenegro nylig. Bare Magnus Carlsen kan vise til tilsvarende resultater i dette mesterskapet.

Flermoen har dessuten gjort reint bord i de hjemlige aldersbestemte klassene, og vant dessuten nordisk mesterskap i februar. I Arctic Chess Challenge i Tromsø har det også blitt pene 2000-prestasjoner.

Bare 12 år gammel står Flermoen med en rating på hele 1927. Til sammenligning hadde to av våre største sjakktalenter noensinne, Magnus Carlsen 2237 og Jon Ludvig Hammer 1638 på samme alder. Jon Ludvig nådde 1900 først som 13-åring, mens vi alle er kjent med hvordan det gikk med Magnus.

Egentlig er ikke dette noe mer enn tall, siden ratingtallet ikke sier så mye om faktisk spillestyrke. Det er likevel tydelig at han elsker å spille sjakk, så det blir utrolig spennende å se hvor langt denne gutten kan gå!

Se også hva Sjakkfantomet og NRK skriver om Peter.

2. Magnus Carlsen
2. plassen i Bilbao Final Chess Masters, en av tidenes sterkeste sjakkturneringer var selvsagt vanvittig sterk, men to tap for turneringsvinner Veselin Topalov ødela litt av totalinntrykket.

3. IM Jon Ludvig Hammer
IM Jon Ludvig Hammer tok sitt andre GM-napp i XtraCon-turneringen i Danmark hvor 18-åringen endte på 2. plass med 7 poeng. Hammer har passert 2500-grensen for lengst, og det er bare et spørsmål om aktivitet før tenåringen tar sitt siste og avgjørende GM-napp og dermed sikrer seg tittelen i løpet av året. Da kan kanskje Jon Ludvig forbedre sin 13. plass over de beste spillerne i verden født i 1990 og 26. plass under 18.

4. IM Frode Elsness

Elsness får 4. plassen etter at han overraskende enkelt tok sin første kongepokal og NM-tittel ved å beseire Jon Ludvig i stikkamp. Til tross for at Elsness har hatt et godt tak på Jon Ludvig, anså nok de fleste at 18-åringen ville ro dette i land. Mosse-spilleren ville det imidlertid annerledes.

5. Andreas Moen
Andreas Moen tar 5. plassen for sitt IM-napp på sin europatour som endte i Spania. Moen økte egen FIDE-rating med over 50 poeng.

Foto: Bjørn Berg Johansen

Aftenposten om Sjakk-OL

Aftenposten skriver nå om Tromsøs søknad på Sjakk-OL i 2014.
- Tromsø har allerede tenkt ut et nytt trekk. Byen søker om å få sjakk-OL i 2014. Med verdensstjernen Magnus Carlsen på plass, kan det bli et plaster på OL-såret.
Les hele saken.