lørdag 30. august 2008

Ivanchuk vant Tal Blitz - Magnus sikret seg 3. og 50 000 kr

Vassily Ivanchuk nøyet seg ikke med å dominere Tal Memorial, men gjorde også storeslem ved å vinne lynsjakkturneringen i samme slengen. Vår egen Magnus Carlsen lå lenge i toppen, men måtta til slutt ta til takke med 3. plass og 50 000 kroner.

Mange kommentatorer har kalt dette VM i lynsjakk, men denne betegnelsen kan nok ikke rettferdiggjøres i år. I fjor hadde riktignok Tal Blitz status som det offisielle FIDE-VM i lynsjakk, men det betyr nok ikke automatisk at den har det neste år også! Dette er nok ikke mer enn en stor lynsjakkturnering med alle spillerne fra Tal Memorial pluss fem andre kvalifiserte. Ingen tvil om at nivået her var høyt, men det offisielle FIDE-VM i lynsjakk spilles faktisk i Kazakshtan 7. - 8. november i år.

Denne gangen var det lenge jevnt i kampen om tittelen, men fjorårsvinner Vassily Ivanchuk og Vladimir Kramnik stakk tidlig i 2. runde i dag av fra hovedfeltet og det ble klart at disse to skulle gjøre opp om seieren. Da ukraineren vant det individuelle oppgjøret i 33. runde mot russeren, var det praktisk talt klart at Ivanchuk er vinner av Tal Blitz for andre år på rad.

Magnus holdt følge med tetduoen, men måtte etter hvert konsentrere seg om å sikre 3. plassen. En fin opptur fra 9. plassen i fjor. Med avslutningen 5½ av 7 og 21 poeng endte Magnus henholdsvis 2½ og 1½ bak Ivanchuk og Kramnik. Peter Svidler og Shakhriyar Mamedyarov delte 4. plassen med 20 poeng.

Magnus tok 2/2 mot spillere som Anatoly Karpov (2651), Sergei Movsesian (2723) og Mamedyarov (2742). Dessuten vant han 1½/2 mot Gata Kamsky (2723), Boris Gelfand (2720), Ruslan Ponomariov (2718), Boris Grachev (2640), Evgeny Alekseev (2708), Alexander Morozevich (2788) og Pavel Eljanov (2716).

Liveoverføringen fungerte bemerkelsesverdig godt, og selv om det var noen avbrutte partier her og der, var det ellers ingen problemer med å følge med. Sjakknytt har enda ikke gått gjennom alle partiene, men noen flotte partier ble observert:

Hvit: Carlsen (2775)
Svart: Ponomariov (2718)
Tal Blitz 2008 (25)
28. Txe6!! Sxe6 29. Ld5! Hvit står materielt underlegent, men se som løperne dominerer! Legg merke til den viktige c7-bonden. Te8 Rybka angir 29...Kf7 som bedre. 30. c7! Kf7 31. Lxg7 Dg8 32. Ld4 Ke7 33. Lb6 Kd7 34. Dh4 Dg7 35. Dc4 Dc3 36. Lxe6+ Txe6 37. c8=Q+ 1-0

Nå bærer det rett til Bilbao med 1. runde allerede tirsdag!

Se også omtale på Henrik Carlsens blogg, ChessBase, NRK Sjakk, ChessVibes, det franske nettstedet Echecs.com, Nettavisen og Susan Polgars blogg.

fredag 29. august 2008

Magnus på delt 2. plass i Tal Blitz

Magnus Carlsen ligger på en pen 2. plass i lynsjakkturneringen Tal Blitz i Moskva etter 1. dag. Lørdag kan han sikre seg 125 000 premiekroner.

Magnus har kjempet seg til 10½ poeng på de første 17 rundene og er sammen med Vassily Ivanchuk og Boris Gelfand halvpoenget bak ledende Vladimir Kramnik på 11 poeng. 17-åringen tapte for Kramnik, Tkachiev, Grischuk og Karjakin, men har til gjengjeld slått spillere som Karpov, Gelfand, Mamedyarov, Svidler, Alekseev og Movsesian.

Se resultatliste

Alle partiene kunne følges direkte på hjemmesiden og dette fungerte helt fint tross spådommene om trøbbel i overføringen. Alle partiene kan lastes ned som PGN-format.

Se også omtale på Henrik Carlsens blogg, NRK Sjakk, ChessVibes, det franske nettstedet Echecs.com, Nettavisen og Susan Polgars blogg. Turneringen fortsetter lørdag fra 12:00.

Magnus spiller lynsjakk i Moskva!

Magnus Carlsen spiller lynsjakkfinalen Tal Memorial Blitz i dag fredag og lørdag. Følg finalen direkte!

18 av de beste spillerne i verden deltar i det som er verdens største lynsjakkturnering på lik linje med det offisielle FIDE-VM i lynsjakk. Her er nesten hele verdenseliten samlet til lynsjakk (4 minutter pluss 2 sekunder tilleggstid per trekk), bare Levon Aronian, Viswanathan Anand og Veselin Topalov er fraværende mens det også er selskap fra eks-verdensmester Anatoly Karpov. Det spilles totalt 34 runder, to ganger mot hver motstander. 17 runder fredag, og 17 lørdag.

1. premien er på nærmere 125 000 kroner.

Se oppdaterte resultater, omtale på Henrik Carlsens blogg, NRK Sjakk og Nettavisen.

Her fra kvalifiseringen til finalen torsdag:

tirsdag 26. august 2008

Godkjent av Simen

Halvveis i NH Chess Tournament, Rising Stars vs Experience, står Simen Agdestein med fire remiser og ett tap og er best av gamlingene.

Rising Stars' dominans ser likevel ikke ut til å stoppe i særlig grad. De unge lovende har en formidabel ledelse halvveis i turneringen med sifrene 19-6 og det er fortsatt ingen tvil om hvilket lag som tar hjem seieren. Experience-laget fikk imidlertid sin første enkeltseier da Viktor Korchnoi etter fire strake nederlag vant i 5. runde over Erwin l'Ami.

Kineseren Yue Wang er utilnærmelig til nå med 5 poeng og full pott, men følges tett av Ivan Cheparinov med 4 ½ poeng så kampen om Melody Amber-billetten er i høyeste grad i live.Simen kan si seg godt fornøyd så langt, tross tapet for Wang i 1. runde. Resultatet er høyst godkjent resultatmessig, men ut i fra spill og sjanser hadde Simen fortjent et halvpoeng til. Spesielt i 5. runde mot 16-årige Fabiano Caruana så det lovende ut:

Hvit: Agdestein (2583)
Svart: Caruana (2630)
NH Chess Tournament (5)

Etter at kruttrøyken fra tidsnøden har lagt seg med 44.Tf8+!? tilbyr Simen remis, noe Caruana ikke er sen med å godta. Det opplagte er selvsagt 44.Th5+ som unngår umiddelbar evig sjakk. Men etter 44...Dxh5 45. gxh5 Txf2 46. Kg1 Tcf8 ser det ganske så solid ut for svart og hvit kommer ikke særlig mye videre etter dette.

½-½ Mer om partiet i videoen under.


Se dekning på den offisielle hjemmesiden, ChessVibes, ChessBase og TWIC. Både NRK og Nettavisen har i tillegg dekning fra turneringen.

Bacrot fransk mester

Etienne Bacrot (2691) er fransk mester for 6. gang etter å ha slått sin hardeste konkurrent 17-år gamle Maxime Vachier-Lagrave (2681) i stikkamp.

Bacrot og Vachier-Lagrave gikk begge ubesiret gjennom turneringen og endte begge på 8 ½ poeng etter en kort remis i deres innbyrdes parti i 11. runde. I stikkampen var det ingen tvil om hvem som fortsatt er sjef i Frankrike:

Hvit: Bacrot (2691)
Svart: Vachier-Lagrave (2681)
Stikkamp om franske mesterskapet (1)


Vachier-Lagrave har gjort det vanskelig for seg i åpningen og står allerede bonde under. 20. Sxf7! Txf7 Hvis 20...Txb3, kommer selvsagt 21. Sxd8+ med slag på b3 etterpå. 21.Lxf7+ Kf8 22. Da2 Dc8 23. Le6 Dc6 24. Tf2 Dc3 25. Ld2 Dd4 26. Taf1 Lc5 27. Te2 Lc6 28. Le3 Lxg2+ Siste krampetrekning. 29. Kxg2 De4+ 30. Tf3 Dg6+ 31. Kf1 1-0

Bare 17 år gammel, har Vachier-Lagrave nå rukket å tape to stikkamper på rad i det franske mesterskapet. I fjor endte han likt med playboyen Vladislav Tkachiev, men måtte gi tapt i stikkampen. Frankrike er uansett på god vei til å få en ny helt i verdenstoppen og Vachier-Lagrave, som bare er noen måneder eldre enn Magnus, har på liverankingen passert Bacrot med 2716, som gir en 26. plass.

Se også den offisielle hjemmesiden om du er god i fransk.

Ivanchuk overtok ledelsen i Moskva

Vassily Ivanchuk overtok ledelsen i Tal Memorial i går da han beseiret Alexander Morozevich i 7. runde.

Oppmerksomheten er for tiden rettet hovedsakelig mot Moskva der superturneringen Tal Memorial pågår for fullt. Alexander Morozevich har hatt ledelsen mesteparten av turneringen og inntok for første gang 1. plassen på verdensrankingen etter 6. runde-seieren over Ruslan Ponomariov søndag. Det skulle ikke vare lenge, da russeren gikk på en smell i 7. runde for Vassily Ivanchuk i en skikkelig kamprunde i Moskva der bare ett parti endte med poengdeling.

Nå er Ivanchuk alene i tet med 5 poeng, halvpoenget foran Morozevich på 4½. Det er også verdt å merke seg at Vladimir Kramnik, som i oktober skal ut i VM-match mot Anand, har en heller laber turnering med bare 50 % score.

Se også dekning hos Chessbase, ChessVibes, Chessdom og det franske nettstedet Europe Echecs som har utfyllende videoreportasjer av GM Robert Fontaine fra turneringen. Se også Sjakkfantomets betraktninger og analyser.