lørdag 12. juli 2008

Espen Forså (18) suveren juniornorgesmester

Espen Forså var uslåelig i juniorklassen i Tønsberg og har sikret seg norgesmestertittelen en runde før slutt etter dagens seier over Katrine Tjølsen.

Det var liten tvil om hvor Norgesmestertittelen til slutt skulle havne. Tromsø-gutten som fylte 18 år under turneringen ledet fra start til mål. Med dagens seier over Tjølsen, leder 18-åringen med hele to poeng ned til Johannes Kvisla og Elias Demac. Forså har 7,5 poeng, Kvisla og Demac 5,5.

Forså kunne stilt i Eliteklassen, men meldte seg på for sent til å komme med der. I eliteklassen kunne han blitt en av tre spillere fra 1990-årgangen, hvor vi også finner Jon Ludvig Hammer og Joachim Thomassen. Av andre sterke spillere i den lovende 1990-årgangen har vi Magnus Carlsen, Johannes Kvisla og Anders G. Hagen. Alle disse gikk i år 2. året på NTG hos Simen Agdestein. Normalt har alle disse to år igjen som juniorspillere, men nå er i hvert fall Forså sikret plass i eliteklassen neste år.

Om Forså slår Sigmund Reppen i morgen, kan han med 8,5 av 9 oppnå en av tidenes beste score i junior!

Se også intervju med Forså hos Tromsø-avisen Nordlys.

Foto: Bjørn Berg Johansen

Ringer mobilen - så taper du

Lokalavisen Tønsberg Blad skriver om Landsturneringen i dag. Les Ringer mobilen - så taper du.

Suppleringsuttak i USF

Etter at USF-styret i forrige uke gjorde et kontroversielt suppleringsuttak til EM og VM for ungdom i sommer bak Uttakingskomiteens rygg, gikk to av medlemmene i komiteen av med umiddelbar virkning.

USF-styret var tydeligvis ikke helt fornøyd med EM/VM-uttaket som uttakingskomiteen J.Paul Schmidt, Eirik Gullaksen og Per Olsen gjorde og tok i tillegg ut fem jentespillere i U12,
U16 og U18-klassen kort tid etter. Dette førte til at Gullaksen og Olsen trakk seg fra komiteen med umiddelbar virkning.

I går ble også stortalentet Aryan Tari (9) tatt ut og får med det velge om han vil spille EM eller VM. Gullaksen skriver på Bergens:
USF har i alle år hatt som prinsipp at Norge ikke skal delta i EM eller VM med spillere under 11 år, men velger altså nå å fravike dette. Av en eller annen grunn har man ikke samtidig tatt ut 10-årige Kristian Stuvik Holm (1353). Han er drøyt 100 poeng lavere ratet enn Tari, men leder Miniputtklassen i NM klart og slo Tari i innbyrdes oppgjør i sjette runde. Kanskje enda ett suppleringsuttak hadde vært på sin plass?
Mange husker nok tilbake til 2002, da Magnus Carlsen bidro til at USF endret sine uttakingsregler. Fram til da, stilte ikke Norge i internasjonalt i aldersbestemte klasser med spillere yngre enn 14 år. Etter sterkt press, fikk Magnus stille og tok senere sølv i U12-klassen i VM og tok 3. plassen i EM.

Selv har jeg alltid ment at disse reglene er for firkantete, og når man først kan la 6-7-åringer delta i internasjonale mesterskap, hvorfor ikke da sende de til VM om de virkelig er gode nok og selv vil?

Sjelden har det vært bedre grunnlag for å kunne ta ut en spiller i U10-klassen enn nå. Aryan Tari er særdeles lovende og kan hevde seg godt i EM eller VM. Men som Gullaksen påpeker, her bør det være klare retningslinjer og det er merkelig at USF plutselig tar ut en spiller i U10-klassen etter at Norge aldri har sendt spillere dit før. Og hvorfor bare ta ut en spiller? Burde ikke Hamars 10-åring Kristian Stuvik Holm, som nå står med 7 av 7 i Miniputt etter seier over Tari, også tas ut? Bør det ikke vært likt i alle klasser, altså minst to spillere i hver klasse?

Bulletenger

NM-bulletengene for runde 6 og 7 i Tønsberg er nå tilgjenglig for nedlasting. Disse holder fortsatt særdeles høy kvalitet.

Økt spenning i kampen om NM-tittelen

Spenningen om årets NM-tittel økte betraktelige etter 7. runde i Landsturneringen i Tønsberg. Den ledende duoen IM Jon Ludvig Hammer og IM Espen Lie gikk overraskende på en smell samtidig, og med det grep NM-veteran GM Berge Østenstad sin sjanse og blandet seg inn blant tetduoen.

7. runde i Eliteklassen ble særdeles publikumsvennlig i det kun to av partiene endte remis. Alle toppbordene fikk en avgjørelse. Både ledende IM Jon Ludvig Hammer og IM Espen Lie tapte sine partier over henholdsvis IM Frode Elsness og IM Torbjørn R. Hansen. Etter at også GM Berge Østenstad slo GM Kjetil A. Lie, er det nå full spenning i kampen om NM-tittelen og tre spillere på 5 poeng.

Hvit: IM Torbjørn R. Hansen
Svart: IM Espen Lie
NM 2008 (7)

Svart har rotet seg inn i et mattnett. 54.Te5! Lf1+ 55.Kh2 og svart gav opp da matt følger med enten Txh5 eller Le1. 1-0

Torbjørn er nå sammen med Elsness halvpoenget bak teten med 4,5 poeng på 4. plass.

fredag 11. juli 2008

Referat fra kongressen

Referat fra kongressen sist søndag er nå gjort tilgjenglig på NSFs sider. (PDF-format).

Mer dramatikk med Kovachev

Mens ledende IM Jon Ludvig Hammer spilte remis med svart på 1. bord mot IM Torbjørn R. Hansen, ble det etter sju timer dramatikk på 2. bord mellom Daniel Jakobsen Kovachev og toer IM Espen Lie i 6. runde av eliteklassen i Landsturneringen i Tønsberg.

OSS-spilleren Daniel Jakobsen Kovachev var involvert i et dramatisk parti i 1. runde og gikk matt mot IM Øystein Hole i vinststilling. I går skjedde det igjen da Kovachev i remisstilling mot toer IM Espen Lie tapte på tid og heller ikke rakk å fremme et remiskrav ovenfor dommeren.

Dermed har Espen Lie tatt igjen Jon Ludvig på resultatlisten og duoen deler nå ledelsen med 5 poeng, et helt poeng foran GM Berge Østenstad på 4 poeng. I dag møter unge Hammer IM Frode Elsness, mens yngste Lie skal opp mot IM Torbjørn R. Hansen. Partiene kan følges direkte fra 11:00.

Resultatliste etter runde 6:
1-2. IM Jon Ludvig Hammer og IM Espen Lie 5 poeng
3. GM Berge Østenstad 4 peong
4-7: IM Torbjørn R. Hansen, GM Kjetil A. Lie, IM Frode Elsness, IM Roy H. Fyllingen 3,5 poeng

Foto: Arne Tjølsen

torsdag 10. juli 2008

Forså drar fra i juniorklassen

Tromsøs junioress FM Espen Forså ser ut til å ha full kontroll i juniorklassen i Landsturneringen i Tønsberg etter dagens seier over Stavangers Sondre Waage Tofte i 6. runde.

Med pene 5,5 poeng på de 6 rundene, har Forså en ratingprestasjon på 2427 og ledelse på halvannet poeng ned til sine tre nærmeste konkurrenter. Espen Haugstad, Johannes Kvisla, og Elias Demac har alle 4 poeng og kjemper først i køen om 2. plassen med mindre Tromsø-væringen skulle gå på en kjempekollaps.
Junior 6 runder:
1. Espen Forså 5,5 poeng
2. - 4: Espen Haugstad, Johannes Kvisla, Elias Demac 4 poeng.

Ole Christian Moen leder mesterklassen

OSS-formann FM Ole Christian Moen leder noe overraskende mesterklassen i Landsturneringen i Tønsberg etter 6 runder.

FM Ole Christian Moen (2106) har tydeligvis ikke tenkt å la sønnen Andreas forbli den eneste elitespilleren i Moen-familien. Nå leder han mesterklasssen alene med 5 poeng etter dagens seier over Rune Myhrvold (2086). Etter tapet i 3. runde for overraskelsesmannen Terje Karlsen (2035), har Moen tatt seg sammen og vunnet de tre siste partiene. Karlsen innehar 2. plassen med 4,5 poeng, mens det er sju spillere på 4 poeng.

Moen er en skikkelig veteran i norsk elitesjakk og har spilt på toppnivå siden 70-tallet. 56-åringen nå har spilt i hele 38 (!) Landsturneringer. Eliteklassen har Moen spilt i mange ganger tidligere, på nesten hele 80- og 90-tallet fram til sist gang 1997. Ratingen er dog på sitt laveste nivå på mange år, men det er ikke mange årene siden Moen snuste på 2300 internasjonalt. Det spørs om ikke denne ratingkurven er i ferd med å snu seg nå, for med en sylskarp ratingprestasjon på 2357 lover det i hvert fall bra!

Mesterklassen 6 runder:
1. FM Ole Christian Moen 5 poeng
2. Terje Karlsen 4,5 poeng
7 spillere med 4 poeng.

Intervju med Hans Arild Runde

Hans Arild Runde, mannen bak Liverating.org, får stadig mer oppmerksomhet.

Sunnmøringen bak den etter hvert svært så berømte Liverating.org-siden får stadig mer oppmerksomhet blant verdens sjakkentusiaster. Siden er lenket til fra de fleste store sjakksider, og Hans Arild har også en egen spalte hos Chessdom kalt Measure Up.

Nå er Hans Arild også intervjuet på en tysk sjakkblogg der han forteller litt om siden sin og ideen bak den. Han forteller også at han har har opptil 10 000 treff på siden sin og at han ikke bruker så mye tid på selve oppdateringen, men mer på å sørge for at alle turneringer kommer med i beregningen.

Les Mister Liverating.

Runde (1902) har for øvrig 2,5 poeng etter 5 runder i klasse 1. I toppen er det jevnt med fire spillere med 4 poeng.

Hammer slo Kjetil A. Lie

IM Jon Ludvig Hammer vant sitt parti over landslagskollega GM Kjetil A. Lie i dagens 4. runde av eliteklassen i Landsturneringen i Tønsberg. 18-åringen tar dermed ytterligere skritt nærmere sin første kongepokal.

Jon Ludvig Hammer imponerer stort og har nå knallsterke 4,5 poeng på de 5 rundene og en internasjonal ratingprestasjon på 2780 så langt. Men 18-åringen følges tett av IM Espen Lie som slo GM Berge Østenstad og dermed står med 4 poeng. Derfra er det et helt poeng ned til en hel haug med spillere på 3 poeng. Sjakknytt fikk en rask kommentar fra Jon Ludvig onsdag kveld:
- Dette går jo strålende, Jon Ludvig! Er dette som ventet?
- Nei, er du gæren! Dette går over all forventning, jeg hadde ikke ventet å gjøre det så bra, forteller en fornøyd Hammer i en kommentar.
- Jeg følte jeg hadde god kontroll i dag etter at jeg fikk bonde over, men måtte bare passe meg litt etter Tf3.
Etter 2. plassen i Sveins Minneturnering forleden, manglet 18-åringen ett fattig poeng på å nå 2500. Nå er imidlertidig denne grensen passert med god margin, og Hammer har nå uoffisielt 2513, en fremgang på 14 poeng. Ettersom det bare er to GM-er i eliteklassen i år, er det ikke mulig å ta GM-napp, da kravet er minst tre. Uansett er det nok kun snakk om nok anledninger, så tipper vi nappene kommer på løpende bånd!

IM Espen Lies prestasjon så langt skal heller ikke glemmes. 4 poeng og en internasjonal ratingprestasjon på 2646 er sterkt. Mot Berge Østenstad vant porsgrunningen på merkelig vis, fra en tilsynelatende lik stilling falt en bonde, og trekket etterpå var det slutt.

Hvit: IM E.Lie
Svart: GM Østenstad
NM 2008 (5)

Svart har havnet på defensiven og får ikke til noe på kongefløyen, mens bøndene på dronningfløyen ser døden.
26...Df6? Rybka foreslår 26...Ld8! 27.Dd6 De6 og svart holder ut en stund til. 27.Dxb7 Hvit vinner ganske enkelt en bonde, og snart faller også a-bonden. Te6 28.h4 1-0 Kanskje litt i tidligste laget å gi opp, men a-bonden faller etter 28...Lh6 29.Txa5 og hvit står to bønder over uten at svart har noe særlig motspill.

Det er også verdt å merke seg OSS-spilleren Daniel Jakobsen Kovachev som virkelig har tatt seg sammen etter flausen i 1. runde. Kovachev har satset mye på sjakk i det siste, og elsker forberedelser spesielt. I 5. runde slo han FM Kjetil Stokke og står med 3 poeng og ratingprestasjon på 2448. Kovachev jakter dermed sitt første IM-napp.Resultater 5. runde:
IM Hammer - GM Lie 1-0
IM E.Lie - GM Østenstad 1-0
IM Hansen - Moen 1/2
Kovachev - FM Stokke 1-0
Urkedal - IM Hole 0-1
IM Elsness - Skrondal 1-0
IM Fyllingen - Breivik 1-0
FM Thomassen - FM Ekeberg 0-1
Løvik - Tjomsland 0-1

1. IM Hammer 4,5 poeng
2. IM Lie 4 poeng
3-9.: GM Østenstad, IM Hansen, GM Lie, Moen, IM Hole, IM Elsness, Kovachev 3 poeng


Alle partiene fra eliteklassen kan lastes ned som PGN-format.

I 6. runde får vi blant annet se Hansen - IM Hammer, IM Lie - Kovachev og GM Østenstad - IM Hole. Jon Ludvig slo Torbjørn senest i NM for lag i mai, så her har Torbjørn et tap å revansjere. Espen er klar favoritt mot en Kovachev i form. Kan duoen Hammer/Lie øke luken til resten av feltet?

Følg med i neste episode av Landsturneringen 2008!

Foto: Bjørn Berg Johansen

onsdag 9. juli 2008

Fem bulletenger fra NM

Arrangøren av Landsturneringen i Tønsberg har nå lagt ut de fem første bulletengene.

Det er særdeles innholdsrike bulletenger arrangøren presenterer med mye interessant stoff. Det er blant annet intervju med visepresident i NSF og styremedlem for Tromsø 2014 Ida Lahlum og villmann Lars Monsen, som for øvrig leder klasse 2 med 4 poeng.

Redaksjonen kunne kanskje lest litt mer korrektur, (Magnus Karlsen, Marianne Wold Haug ble til Marianne Koldhaug) men ellers er dette bra. Nå savnes bare noen partier fra de andre klassene.


Forså og Demac leder juniorklassen

Tromsøs storfavoritt FM Espen Forså leder en jevn juniorklasse i Tønsberg, sammen med overraskelsesmannen Elias Demac fra Bergens.

Det er en særdeles spennende juniorklasse i år, og kun et fåtall av spillerne er siste års juniorer. Her er 1990-årgangen svært dominerende med mange spillere, men det spørs om ikke de fleste av disse blir elitespillere før de forlater junioralder. Siden det ikke ble noen junior B-klasse i år, har også mange av de som fortsatt holder aldergrensen flyktet til ratingklassene.

Men juniorklassen kunne faktisk vært enda sterkere enn den er. IM Jon Ludvig Hammer, FM Joachim Thomassen, Frode O.O Urkedal og Lasse Ø. Løvik holder aldersgrensen med god margin, men velger naturlig nok å spille i den langt mer attraktive eliteklassen. Dessuten valgte juniornorgesmester fra 2006 20-årige Ørnulf Stubberud (2091) samt 15-åringene Joachim B. Nilsen (2019) og Even Thingstad (1938) å spille i mesterklassen.

Derfor er kanskje ikke Øystein Brekkes forslag om å senke junioralderen til 18 år så dumt.
- Aldersgrensen for juniorer må være noe av det innen sjakken som har mest gått ut på dato, skriver Brekke i bulleteng nummer 2.
Med 9 av 18 spillere i juniorklassen som mesterspillere, er det uansett en av de sterkeste juniorklassene på en del år. Nord-Norges nest sterkeste sjakkspiller Espen Forså har blitt forbigått av elitespiller FM Joachim Thomassen, men viser stadig framgang. Etter 4 runder har han kun avgitt en remis, i sist runde mot 16-årige Elias Demac. Disse to er i tet med 3,5 poeng, foran 1911-veteran Johannes Kvisla og Sandnes' Espen Haugstad som følger tett bak med 3 poeng.

Se resultatlisten.

Følg tre juniorpartier direkte fra hver runde. I 5. runde ventes Kvisla - Demac, FM Forså - Hagen og Tofte - Haugstad.

Foto: Arne Tjølsen

Hans Olav Lahlum om Haakon Lie i Dagbladet

Hans Olav Lahlum skriver om Haakon Lies bok Slik jeg ser det i Dagbladet i går.

Landsturneringens turneringssjef og historiker/skribent samt IA/IO Hans Olav Lahlum hadde en dobbeltside i gårsdagens Dagbladet om AP-veteranen Haakon Lies bok Slik jeg ser det fra 1975.

Artikkelen er en del av Dagbladets serie om vår tids viktigste sakprosa, og rangerer boken som den 24. viktigste. Les Partiet i nærbilde.

For øvrig ble Lahlum tildelt NSFs hederstegn i gull på kongressen 8. juli, en høyst fortjent utmerkelse som virkelig var på tide!

Foto: Bjørn Berg Johansen

tirsdag 8. juli 2008

Jon Ludvig beholder ledelsen

IM Jon Ludvig Hammer beholder ledelsen alene tross remis i 4. runde av Eliteklassen i Landsturneringen i Tønsberg.

Både 1. - og 2. bord endte i remiser i går. Jon Ludvig spilte remis mot GM Berge Østenstad, mens GM Kjetil A. Lie overrasket igjen med remis mot IM Torbjørn Hansen. IM Espen Lie blander seg igjen inn i tetstriden etter seier med svart over FM Kjetil Stokke.

For øvrig fikk Daniel Jakobsen Kovachev knusende revansj for tapet mot IM Øystein Hole i 1. runde, med en pen seier over IM Roy Harald Fyllingen.

IM Jon Ludvig Hammer leder med 3,5 poeng og ratingprestasjon på 2681, halvpoenget foran trioen IM Lie, GM Østenstad og GM Kjetil A. Lie på 3 poeng. Spenningen er med andre ord i høysete før dagens 5. runde. Der kan vi blant annet se IM Hammer - GM Lie og IM Lie - GM Østenstad.

Hvit: FM Stokke
Svart: IM Lie
NM 2008 (4)

Etter 33 trekk, har denne stillingen oppstått. Etter 33.fxe4 c5 34.Kf2 kan svart plante springeren på det behagelige feltet e5 og oppnå et behagelig sluttspill. Jeg kan likevel ikke se at svart har en umiddelbar vinst. Hvit spilte i stedet 34.Lc2? d3 35.Lb1 Sf5! Nå fungerer ikke 36.fxe4 pga. d2 fulgt av Se3. 36.Kf2 Sd4 36.Ke3 Svart har fortsatt d2 etter 36.fxe4 Sxf3 37. b4 37.Kxe4 Sd2 med gaffel på e4 og b1. Kg6 38. a4 Kf5 39. La2 Ke5 40. b5 a5 0-1


Resultater 4. runde:
GM Østenstad - IM Hammer 1/2
GM Lie - IM Hansen 1/2
FM Stokke - IM Lie 0-1
Urkedal - IM Elsness 1/2
Moen - Breivik 1-0
Kovachev - IM Fyllingen 1-0
IM Hole - FM Ekeberg 1-0
Tjomsland - Skrondal 0-1
Løvik - Thomassen 1/2

Følg partiene fra 5. runde direkte fra 11:00.

Foto: Bjørn Berg Johansen

Norgesmesterskapet i 1949!

NRK har et morsomt arkivklipp fra NM i sjakk i 1949.

NRK er i gang med å bygge opp sjakksider. I NRKs enorme arkiv, er det helt sikkert mye sjakkstoff liggende. Dette radioopptaket er fra NM i 1949 i Oslo. Det er blant annet intervju med legenden Olaf Barda som klager over den dårlige starten på turneringen.
- Vi har Landslagsklasse, Mesterklasse, 1. klasse og 2. klasse...
Intervjueren virket kanskje ikke veldig godt foreberedt?

Hør lydklippet hos NRK.

NRKs sjakkarkiv inneholder i tillegg en sjakksketsj med Rolf Just Nilsen, rapport fra Nordisk Mesterskap i 1939 der Gideon Ståhlberg var den store stjernen. Der får vi også høre 16-årige Åge Vestøl.

Karjakin knuste Short

Sergey Karjakin gjorde kort prossess med sin tidligere trener Nigel Short i hurtigsjakkmatchen Life :) Chess Match i Ukraina.

Det var vel ikke mange som heller hadde regnet med at tidligere VM-Utfordrer Nigel Short skulle klare å hamle opp med sin tidligere elev, men unggutten feide i hvert fall all tvil vekk fra brettet. Det at Short og Karjakin for noen år siden var involvert i en bilulykke i Ukraina, bidro nok til at denne matchen fant sted.

18-åringen åpnet med tre strake seire og ledet 4-1 halvveis. Short fikk deretter et par trøsteseire og kunne redde æren ved å vinne de to siste partiene. I stedet for 5.5-4.5 ble det derimot knusende sifre 7.5-2.5 i Karjakins favør.

Les mer hos ChessBase, ChessDom og den offisielle hjemmesiden.

Jon Ludvig leder NM

IM Jon Ludvig Hammer har tatt ledelsen etter tre runder av Eliteklassen i NM i Tønsberg.

Unge Hammer slo regjerende norgesmester IM Espen Lie i 3. runde og er den eneste med 3 poeng og full pott så langt. Men Hammer følges tett av sine to antatt argeste konkurrenter GM Berge Østenstad og GM Kjetil A. Lie.

Hovedfavoritt GM Kjetil Lie spilte noe overraskende en rask 19-trekks remis mot FM Kjetil Stokke. GM Berge Østenstad vant til slutt med svart over IM Roy H. Fyllingen og er sammen med Lie på 2,5 poeng. Jon Ludvig på sin side tok teten med følgende nedspilling av yngrer bror Lie:

Hvit: IM E.Lie
Svart: IM Hammer
NM 2008 (3)

24...Se5! Sikrer svart vinnende fordel. 25. Lxd4 På 25.Dxe4 kommer Sf3 med dronningvinst. Sxg3! 26. Dxe5 Txe5 27. Txe5
f6 og Jon Ludvig vant etter ytterligere 15 trekk 0-1

Stilfullt!


Ellers var det flere remiser i denne runden. Men IM Torbjørn R. Hansen blandet seg inn i teten igjen, etter seier over IM Øystein Hole og er en av tre spillere på 2 poeng.

Dagens maratonparti var det Stig Tjomsland og Joachim Thomassen som sto for. Unge Thomassen kjempet med nebb og klør i tårnsluttspillet med bonde under og partene ble enige om remis etter 99 trekk.

Partiene fra eliteklassen kan spilles gjennom hos Bergens Schackklub.

I 4. runde møtes Hammer og Østenstad på 1. bord, mens Lie møter Hansen. Runden kan følges direkte fra 11:00 sammen med tre juniorpartier. Se resultatlister.

Resultater runde 3:
IM Lie - IM Hammer 0-1
FM Stokke - GM Lie 1/2
IM Fyllingen - GM Østenstad 0-1
IM Hole - IM Hansen 0-1
Breivik - Urkedal 1/2
Moen - IM Elsness 1/2
FM Ekeberg - Kovachev 1/2
FM Thomassen - Tjomsland 1/2
Skrondal - Løvik

1: IM Hammer 3
2 -3: GM Lie, GM Østenstad 2,5
4-6: IM Lie, FM Stokke, IM Hansen 2

mandag 7. juli 2008

Mer fra Landsturneringen

Hjemmesiden for Landsturneringen i Tønsberg ser riktig så fin ut, men uten aktuelt innhold, hjelper det lite. I dag ser det imidlertidig ut til å skje ting.

Det har ikke vært mye å hente på hjemmesidene i Stavanger siden starten lørdag, men i dag kom det flere leseverdige saker. En fyldig bulleteng nr. 3 med mye interessant lesestoff kan lastes ned i PDF-format. Et par av disse artiklene er også publisert på nettet, dog uten bilder. Lokalavisen Tønsberg Blad skriver også om Sjakk-NM i dag, med omtale av Tønsbergs Kenneth Einarsen.

Med Bjørn Berg Johansens flotte NM-bilder, blir dette riktig bra, også for oss hjemmesittere. Kanskje kommer det en rapport fra søndagens udramatiske kongress også?

Dortmund Sparkassen: Leko seiret, Kramnik feilet

Peter Leko stakk til slutt av med trofeet i den tyske storturneringen Dortmund Sparkassen Chess Meeting. Gjett hvem som endte nest sist!

Som så ofte før i Dortmund, var det en turnering preget av en særdeles høy remisprosent, hele 60 %. Det var visst ikke det vi omtaler som normale pengepremier her, og spillerne ble utelukkende betalt før turneringen, såkalte startpenger. Som følge av dette har nok ikke spillerne den samme motivasjonen til å spille videre i teoretiske remistillinger.

Særdeles jevnt ble det altså til slutt. For Leko sin del var det nok å vinne to partier, ett mot Vassily Ivanchuk og mot overraskelsesmannen Jan Gustafsson i nest siste runde. På det tidspunktet ledet Gustafsson alene, og seieren var i så måte ganske avgjørende for utfallet. Remiskongen Leko var ellers ganske så solid, og holdt remis i det avgjørende siste partiet mot Naiditsch.

Anand-utfordrer og regjerende Dortmund-mester Vladimir Kramnik hadde på sin side ikke noen særlig god turnering. Siste rundepartiet mot Ivanchuk ødela en del. Russeren bukket partiet i ett trekk. Kramnik vant kun ett eneste parti, over en særdeles skadeskutt Loek van Wely. Dette fører Kramnik ned til en 6. plass på liveratingen med 2773, nesten 20 poeng bak Magnus!

Nederlenderen van Wely hadde trolig mer personlige ting på hjernen, og dette bidro til den miserable scoren 1/7. Nå står han faktisk i fare for å falle ut av verdenstoppen.

Ellers gjorde nykomlingene Jan Gustafsson og Ian Nepomniachtchi det ganske så respektabelt. Gustafsson ledet inntil tapet mot Leko i 6. runde, mens 17-årige "Nepo" gikk gjennom turneringen uten tap.

Enda bedre dekning fra turneringen finnes hos alltid interessante Sjakkfantomet og sluttrapport hos ChessBase. Se også MIG Daily Dirt.

Foto: ChessBase

To Lie og en Hammer i tet

Etter to runder av Eliteklassen i Tønsberg har IM Jon Ludvig Hammer, og de to Lie-brødrene GM Kjetil Lie og IM Espen Lie tatt ledelsen med full pott og 2 poeng.

IM Jon Ludvig Hammer vant greit over Lars Breivik, mens GM Kjetil A. Lie måtte gjennom et langt tårnsluttspill mot IM Øystein Hole.

Rundens parti var nok definitivt partiet mellom IM Frode Elsness og yngste bror IM Espen Lie. Lie ofret dronning for tårn og offiser og fikk etter hvert stadig mer kompensasjon. Elsness så aldri ut til å finne noen god plan, og i trekk 47 kom Espen med følgende stjerneskudd:

Hvit: IM Elsness
Svart: IM E.Lie
NM 2008 Elite (2)

Hvit har ikke funnet noen fornuftig måte å komme videre på de siste 20 trekkene tross den materielle overvekten. Dette gav svart muligheten til følgende lille lekkerbisken: 47...Ld4!! Knusende! 48. Dxd4 På 48.Txd4 blit hvit matt etter 48...Te1 49.Kf2 Te2 50.Kg1 Tg2 51.Kf1 Th1 matt Se2+ 49. Kg2 Sxd4 50. Kxh3 Sf5 Svart har to bønder over og skal bare ha bøndene i mål. 51. Lb4 På Txd5 kommer Td8 og løperen er fanget. Te3+ 52. Kg4 Tg3+ 53. Kf4 Tg4+! Med gaffel på e3. 54. Ke5 Te4+ 55. Kf6 Se3 0-1

Mens det i 1. runde var flere overraskelser, kunne ikke 2. runde sies å inneholde noen store sensasjoner. FM Kjetil Stokke spilte rundens raskeste remis etter bare 8 trekk mot klubbkamerat IM Roy H. Fyllingen, men dette var neppe noen bombe.

I 3. runde kl 11:00 i dag, møtes Jon Ludvig og Espen, mens GM Kjetil skal opp mot sin navnebror Kjetil Stokke. Alle elitepartiene samt tre partier fra juniorklassen sendes direkte.

Resultater 2. runde:
IM Fyllingen - FM Stokke: 1/2
GM Lie - IM Hole 1-0
IM Hammer - Breivik 1-0
IM Elsness - IM Lie 0-1
GM Østenstad - Skrondal 1-0
IM Hansen - FM Ekeberg 1-0
Kovachev - Tjomsland 1/2
Urkedal - FM Thomassen 1-0
Løvik - Moen 0-1

Se flere resultater. Se også omtale hos Nettavisen og Bjørn Berg Johansens flotte NM-bilder.

Foto: Bjørn Berg Johansen

søndag 6. juli 2008

Overraskelser i Eliteklassen

Landsturneringen 2008 er endelig i gang. GM Kjetil A. Lie og IM Jon Ludvig Hammer hadde få problemer med å vinne sine partier i 1. runde av Eliteklassen lørdag ettermiddag. Men noen overraskelser ble det likevel, og enda flere kunne det blitt!

Topprangerte IM Jon Ludvig Hammer (2501) og GM Kjetil A. Lie (2522) vant sine partier over henholdsvis Frode O. O. Urkedal (2281) og Stig Tjomsland (2313) uten vesentlige problemer. FM Carl Fredrik Ekeberg (2350) sto for dagens første overraskelse med sin 29-trekks remis mot NM-ekspert og tredjerangerte GM Berge Østenstad (2463). Dessuten vant FM Kjetil Stokke (2287) et fint parti over IM Torbjørn R. Hansen (2411) etter å ha ofret springer for tre bønder. Sjakknytts håp FM Joachim Thomasssen (2365) så ut til å stå bra i et skikkelig roteparti mot fjorårets mestervinner Lars Breivik (2203), men med 22...f5? 23.Dh5! raste stillingen raskt fra hverandre.

21-årige Daniel Jakobsen Kovachev (2251) kunne blitt dagens store overraskelsesmann. Kovachev vant bonde i midtspillet mot IM Øystein Hole (2382) og så ut til å styre det likefargede løpersluttspillet komfortabelt til gevinst. I trekk 74 og med 12 minutter igjen på klokka, oppsto følgende stilling:

Hvit: IM Hole
Svart: Kovachev
NM Elite 2008 (1)

Svart bør etter litt manøvrering og mange sjakker klare å vinne denne stillingen. Svart bør definitivt glemme a6-bonden, og passe opp for matten...73...Dd3?? 74.Da5 matt 1-0

Å tape et vunnet maratonparti etter en feil i siste time er en hver sjakkspillers store mareritt. Forhåpentligvis har ikke OSS-spilleren dratt av seg alt håret enda, og kan nullstille seg til 2.runde 11:00 i dag.

Se også omtale hos Nettavisen og Bergens. Resultatlistene oppdateres fortløpende.

Resultater 1. runde eliteklassen:
FM Ekeberg - GM Østenstad 1/2
IM Elsness - Løvik 1-0
IM E.Lie - Moen 1-0
IM Hammer - Urkedal 1-0
IM Hole - Jakobsen Kovachev 1-0
Breivik - FM Thomassen 1-0
Skrondal - IM Fyllingen 0-1
FM Stokke - IM Hansen 1-0
Tjomsland - GM K.Lie 0-1