onsdag 8. oktober 2008

Peter Flermoen (12) månedens spiller i september

12-årige Peter Flermoen fra Harstad er kåret til månedens spiller for september i SOLs sjakkguide.

1. Peter Flermoen
Den unge lovende Harstad-gutten har levert imponerende prestasjoner på rekke og rad i år og premieringen kom med en historisk sterk 6. plass med 7 av 9 poeng i EM for ungdom i Montenegro nylig. Bare Magnus Carlsen kan vise til tilsvarende resultater i dette mesterskapet.

Flermoen har dessuten gjort reint bord i de hjemlige aldersbestemte klassene, og vant dessuten nordisk mesterskap i februar. I Arctic Chess Challenge i Tromsø har det også blitt pene 2000-prestasjoner.

Bare 12 år gammel står Flermoen med en rating på hele 1927. Til sammenligning hadde to av våre største sjakktalenter noensinne, Magnus Carlsen 2237 og Jon Ludvig Hammer 1638 på samme alder. Jon Ludvig nådde 1900 først som 13-åring, mens vi alle er kjent med hvordan det gikk med Magnus.

Egentlig er ikke dette noe mer enn tall, siden ratingtallet ikke sier så mye om faktisk spillestyrke. Det er likevel tydelig at han elsker å spille sjakk, så det blir utrolig spennende å se hvor langt denne gutten kan gå!

Se også hva Sjakkfantomet og NRK skriver om Peter.

2. Magnus Carlsen
2. plassen i Bilbao Final Chess Masters, en av tidenes sterkeste sjakkturneringer var selvsagt vanvittig sterk, men to tap for turneringsvinner Veselin Topalov ødela litt av totalinntrykket.

3. IM Jon Ludvig Hammer
IM Jon Ludvig Hammer tok sitt andre GM-napp i XtraCon-turneringen i Danmark hvor 18-åringen endte på 2. plass med 7 poeng. Hammer har passert 2500-grensen for lengst, og det er bare et spørsmål om aktivitet før tenåringen tar sitt siste og avgjørende GM-napp og dermed sikrer seg tittelen i løpet av året. Da kan kanskje Jon Ludvig forbedre sin 13. plass over de beste spillerne i verden født i 1990 og 26. plass under 18.

4. IM Frode Elsness

Elsness får 4. plassen etter at han overraskende enkelt tok sin første kongepokal og NM-tittel ved å beseire Jon Ludvig i stikkamp. Til tross for at Elsness har hatt et godt tak på Jon Ludvig, anså nok de fleste at 18-åringen ville ro dette i land. Mosse-spilleren ville det imidlertid annerledes.

5. Andreas Moen
Andreas Moen tar 5. plassen for sitt IM-napp på sin europatour som endte i Spania. Moen økte egen FIDE-rating med over 50 poeng.